RDW

november 2006

Enorm aantal aanvragen voor bromfietskenteken

Persbericht, 3 november
De RDW heeft 695.000 aanvragen voor bromfietskentekens binnengekregen. Met 29.000 aanvragen op de laatste dag en 94.000 in de laatste week zat de piek in het aantal aanvragen op het laatste moment. 31 oktober was de laatste dag waarop via een eenvoudige schouwing en een aanvraag op het postkantoor een kenteken te krijgen was. Vanaf 1 november kan dat alleen nog na een keuring.

De RDW is erg tevreden met de behaalde resultaten. âSommige postkantoren zijn gisteren langer opengebleven om de aanvragen van de laatste wachtenden op te nemenâ, zegt Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW. âOok de schouwers hebben in de laatste maand een stormloop te verwerken gekregen. De laatste dag was met 14.000 schouwingen meteen de drukste. Veel mensen hebben blijkbaar tot het laatste moment gewacht. Bromfietseigenaren die nog niet de moeite hebben genomen om een kenteken aan te vragen, krijgen het nu lastiger.â

Eigenaren hebben van 1 september 2005 tot en met 31 oktober 2006 de tijd gehad om een kenteken aan te vragen. Uit het aantal van 695.000 aanvragen blijkt dat er meer bromfietsen op de weg zijn dan eerder werd aangenomen. Momenteel zijn nog circa 40.000 aanvragen in behandeling. Die worden zoveel mogelijk in november en december afgehandeld. Ook deze aanvragen onderzoekt de RDW zorgvuldig, omdat daar naar verwachting relatief veel gestolen bromfietsen tussen zitten. Circa 10.000 aanvragen (1,5 %) zijn tot nu toe buiten behandeling geplaatst. Daarbij gaat het vooral om gestolen bromfietsen, bromfietsen met een framenummer waarop al eerder een kenteken is afgegeven en aanvragen die op verzoek van de eigenaar niet meer verder behandeld worden.

Kenteken na keuring
Bromfietseigenaren die nog geen kenteken hebben aangevraagd, kunnen vanaf 1 november alleen nog via een toelatingskeuring een kenteken op hun bromfiets krijgen. De keuring wordt uitgevoerd bij een van de zestien keuringstations van de RDW. Een medewerker van de RDW onderwerpt de bromfiets aan een technische test waarbij onder meer gekeken wordt naar de maximum snelheid, remwerking en geluidsniveau. De keuring kost minimaal honderd euro.

Omdat de RDW tot einde van dit jaar op de keuringstations prioriteit geeft aan afhandeling van nadere onderzoeken voor bromfietsen die voor
1 november een aanvraag voor een kenteken hebben ingediend, kunnen aanvragen voor een keuring pas begin volgend jaar in behandeling worden genomen. Vanaf 1 januari mogen bromfietsen alleen met kenteken de openbare weg op. Wie zonder kenteken de weg op gaat, riskeert een boete van ⬠140.