Gemeente Elburg


Geen reële alternatieven voor Serpentino

Burgemeester en wethouders hebben een standpunt bepaald over de alternatieven die zijn ingediend door de omwonenden van de Serpentino. Er zijn 23 alternatieven genoemd. De alternatieven bestaan uit andere locaties zowel in 't Harde als daarbuiten en uit andere financieringsbronnen van de MFA-locatie.
Alle locaties zijn beoordeeld en geconcludeerd wordt dat er geen reële alternatieven voor handen zijn.

De onderstaande alternatieven zijn aangedragen:


-Gebieden aan de rand van bestaande bebouwing net liggend in het buitengebied - het betreft bijv. gronden achter het gemeentekantoor, achter de school in Hoge Enk, de garage op de
Zuiderzeestraatweg/Gerichtenweg.

De locaties in het buitengebied worden per definitie geen geschikt alternatief geacht; soms komt het voor dat de aangedragen locatie niet in het bezit van de gemeente is.


-Een aantal kan misschien in de toekomst als woningbouwlocatie dienst doen, bijv. de gronden achter het gemeentekantoor of de ijsbaan in 't Harde.

Op korte termijn - en juist daar gaat het bij de financiering van het MFA om- is dat niet haalbaar.


-Genoemd zijn woningbouwlocaties Waterlanden te Doornspijk en Heidezoom in 't Harde. Voor deze gebieden heeft de gemeente al een woningbouwplan vastgesteld of is bezig met het ontwikkelen van een woningbouwplan.


-Enkele groenstroken/speelterrein in 't Harde worden als alternatief genoemd. In september 2006 is besloten die groenstroken groen te laten en op de korte termijn van plm. een maand is er geen aanleiding daar op terug te komen. Het speelterrein aan De Springberg voorziet in een behoefte en wordt gehandhaafd.


-De suggestie is gedaan om woningbouw op speciale plaatsen van de bedrijfsterreinen Kruismaten en Koekoek mogelijk te maken. De gemeente vindt particuliere woningbouw op bedrijfsterrein niet acceptabel; op deze terreinen zijn alleen in bijzondere gevallen dienstwoningen nog mogelijk.


-Bebouwing van stroken grond aan de Houtrustweg, Munnikenweg en Burg. U. de Vriesweg (dus in feite aan de rand van/op grond van de Johannahoeve) wordt afgewezen omdat er geen goede kavelindeling mogelijk is én de locaties grotendeels in het buitengebied vallen.

De financiële alternatieven die de bewoners hebben aangedragen als bijv. betaald parkeren binnenstand, verkoop groenstrook Serpentino aan bewoners, verkoop & exploitatie haven, het exploiteren van een multifunctionele ijsbaan en het verwerven van sponsorinkomsten sportvelden, gaan uit van becijferingen die geen realiteitswaarde hebben.