Gemeente Eindhoven

Persbericht 3 november 2006, 279

Bomruiming vlot verlopen

Nabij de woonwijk Zandrijk (Meerhoven) en bedrijventerrein Flight Forum is gisteren een niet-ontplofte vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Voor de ruiming moesten 201 woningen en ongeveer tien bedrijven worden ontruimd. De operatie is vlot verlopen. Even na 10.00 uur is het ontruimde gebied weer opengesteld.

De bom, een Amerikaanse duizendponder, is enkele weken geleden aangetroffen op een diepte van vijf meter, pal onder een voormalige ontsluitingsweg. Omdat niet ver van de vindplaats wordt gebouwd, is de bom versneld onschadelijk gemaakt.

Om half negen werd het te ontruimen gebied afgegrendeld. Vervolgens controleerde de politie of alle woningen en bedrijven waren verlaten. Tegen tien uur bleek het gebied geheel leeg en startte de Explosieven Opruimingsdienst de demontage van de bom. Deze verliep heel vlot; even over tienen was de ontsteker uit de bom verwijderd en werd het gebied weer vrijgegeven. De bom is vervolgens vervoerd naar de Oirschotse Hei, waar hij om tien voor één is vernietigd.

Nieuwe communicatiemiddelen

Om bewoners en werknemers goed te kunnen informeren over het verloop van de operatie, zijn voor deze bomruiming twee nieuwe communicatiemiddelen ingezet: SMS-berichten en de site www.crisis.nl. Ze worden ook aanstaande dinsdag ingezet als in Grasrijk (een ander deel van Meerhoven) twee Amerikaanse duizendponders onschadelijk worden gemaakt. Voor deze ruiming moeten in Eindhoven 157 en in Veldhoven 500 woningen worden ontruimd. Na deze ruiming wordt de inzet van beide communicatiemiddelen geëvalueerd.