Dienstenbond CNV

Voorstellen CAO Atos Origin 2007
03-11-2006

Donderdag 2 november zal CNV Dienstenbond de onderhandelingen starten met de werkgever Atos Origin over de nieuwe CAO vanaf januari 2007. Hieronder treft u de inzet van CNV Dienstenbond in de voorstellenbrief aan.

De voorstellenbrief is opgesteld aan de hand van de reacties door leden die hebben gereageerd op ons verzoek om punten aan te dragen. In de voorstellenbrief treft u nagenoeg alle aangedragen onderwerpen aan.

Het traject
De onderhandelingen starten donderdag 2 november, waar de voorstellen zullen worden toegelicht. De huidige CAO loopt af op 1 januari 2007 en het doel is om nog voor die tijd een akkoord te bereiken. In november zijn de vrijdagen gereserveerd voor de onderhandelingen. Wij zullen u regelmatig op de hoogte houden van de ontwikkelingen, indien interessante ontwikkelingen zich voordoen. In de brief aan de werkgever hebben wij een voorbehoud gemaakt op de voorstellen vanuit CNV Dienstenbond, om u de kans te geven nog te reageren. Mocht u naar aanleiding van de nu concreet ingevulde punten een opmerking hebben of nog iets missen, dan vernemen wij dat graag van u.

De voorstellen
De ontvangen antwoorden op de oproep waren helder en verrassend eensluidend. Deze zijn dan ook opgenomen in de tekst. Belangrijk onderdeel is het loongebouw. Er is veel onduidelijkheid over de precieze werking van het loongebouw (verhouding meer of minder loonsverhoging door prestatie of afstand in de schaal tot aan het maximum) en hoe dat uitpakt in de eigen situatie. Wij vragen de directie te komen met een manier om het systeem beter te kunnen uitleggen zodat er meer inzicht ontstaat. Daarnaast hebben wij verzocht het systeem ook qua inhoud onder de loep te nemen om te kijken of er geen onderdelen in zitten die niet meer bij deze tijd horen (zoals bijvoorbeeld de halvering van de jaarlijkse salarisverhoging indien meer wordt verdiend dan het maximum van de schaal).

Naast de bedrijfsspecifieke zaken zijn er een aantal punten opgenomen die door de achterban van CNV Dienstenbond organisatiebreed naar voren zijn gebracht. Als voorbeeld noem ik het verzoek om een bijdrage voor Internationale Collegialiteit. CNV Dienstenbond organiseert projecten in het buitenland waar de inspraak van werknemers nog onvoldoende van de grond komt. Het gebrek aan inspraak leidt tot schrijnende gevallen en soms zelfs verkapte slavenarbeid. De Nederlandse economie wordt steeds internationaler en de wederzijdse belangen nemen steeds verder toe. Ook bij producten die Atos Origin gebruikt of verwerkt is buitenlandse arbeid betrokken geweest. Dat kunnen stukjes soft- en hardware zijn, maar ook de productie van de bureautafels. Wij streven er niet naar om het Nederlandse arbeidsvoorwaardenmodel te exporteren, maar streven er wel naar om in ieder geval iets te doen aan de schrijnendste gevallen. Het werk van de buitenlandse werknemer is onderdeel van het eindproduct die Atos Origin verkoopt. In het kader van goed werkgeversschap mag daar dan ook aandacht voor gevraagd worden.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per e-mail op het adres h.devaan@cnvdibo.nl

Voorstellenbrief van CNV Dienstenbond

Onderstaand treft u de voorstellen aan van CNV Dienstenbond voor de CAO 2007. Wij zullen de voorstellen op de eerstkomende CAO-overlegvergadering nader toelichten.

Looptijd


1 januari 2007 tot en met 31 december 2007.

Loon(gebouw)

Met betrekking tot de loonstijging stellen wij voor een percentage van
2,5% structureel door invulling van dit percentage in de matrix in de cel beoordeling 3 en -5 tot 0 afstand referentiepunt. De salarisbanden worden navenant aangepast. Daarbij vragen wij, gezien de bescheiden loonstijging de afgelopen jaren en de goede resultaten van het bedrijf, tevens een eenmalige en incidentele uitkering van 600 euro.

CNV Dienstenbond stelt tevens voor een werkgeversbijdrage voor de levensloopregeling in te stellen.

Daarnaast heeft onze ledenraadpleging uitgewezen dat er nog veel onduidelijkheid is omtrent het loongebouw en de werking er van. CNV Dienstenbond stelt dan ook voor om een extern bureau te laten kijken naar een methode om het gebouw op een simpele presentatiewijze voor de werknemers inzichtelijk te maken. Tevens stellen wij voor om de in de voorgaande onderhandelingen gemaakte protocolafspraken omtrent de beloningssystematiek zo spoedig mogelijk op te pakken en deze systematiek te onderzoeken.

Keuzesysteem

In het voorgaande akkoord is afgesproken het keuzesysteem (CAO à la carte) te onderzoeken. Wij stellen voor om de in de voorgaande onderhandelingen gemaakte protocolafspraken omtrent de beloningssystematiek zo spoedig mogelijk op te pakken en deze systematiek te onderzoeken.

Pensioen

CNV Dienstenbond stelt voor om het uitstel van de premieverhoging van
1% met 12 maanden te verlengen.

Reiskosten en Leaseregeling

CNV Dienstenbond stelt voor de reiskostenvergoedingen te verhogen met 15%. Ditzelfde percentage geldt tevens voor de verhoging van het norm leasebedrag. Onze achterban geeft aan hier een groot belang aan te hechten gezien de financiële uitwerking van de nieuwe regeling.

Daarnaast ondersteunen wij de oproep van de ondernemingsraad om het mogelijk te maken te kiezen voor milieuvriendelijkere autos en te kijken naar de mogelijkheden omtrent dit onderwerp met betrekking tot de leaseregeling.

Bijdrage Ziektekosten

Inmiddels is bekend dat de basisverzekeringen evenals de aanvullende verzekeringen het komende jaar zullen stijgen. Dit komt bovenop de achteruitgang die werknemers ervaren bij de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel. CNV Dienstenbond stelt dan ook voor om een maandelijkse bijdrage van 25 euro per maand voor de ziektekosten in te voeren.

Opleidingen

Het blijkt dat wegens technische aspecten de bedoeling van de persoonlijke opleidingsprogrammas niet volledig uitgevoerd (kunnen) worden. Dit terwijl de ontwikkeling van werknemers bij de uitvoering van de werkzaamheden van invloed is op de jaarlijkse beoordeling en daarmee op de loonontwikkeling. Gezien het jaarlijks terugkerende probleem stellen wij voor om een persoonlijk opleidingsbudget in te stellen die de werknemers de mogelijkheid geeft afdoende opleiding te kunnen genieten. Daarnaast zorgt het er voor dat de werknemers zelf meer sturing hebben op de eigen ontwikkeling. Deze grotere eigen verantwoordelijkheid op het maken van opleidingskeuzes, in combinatie met loopbaanbegeleiding, hoort inherent bij het systeem van beloning afhankelijk van presteren.

Feestdagen voor gelovigen

De huidige feestdagenregeling is voor een belangrijk deel geënt op het christelijke geloof. CNV Dienstenbond stelt voor om werknemers met een ander geloof in staat te stellen om vrije dagen op te kunnen nemen op voor het betreffende geloof belangrijke feestdagen.

Verantwoord ondernemen

Het CNV steunt in het kader van internationale collegialiteit projecten in het buitenland. Deze zijn erop gericht mensen in staat te stellen zelf hun inkomen te verdienen en vakbondsactiviteiten in het buitenland te ondersteunen. CNV Dienstenbond stelt voor om hiervoor een bijdrage af te spreken.

Daarnaast stelt CNV Dienstenbond voor een aantal stageplaatsen binnen Atos Origin te reserveren voor MBO+studenten die op deze manier werkervaring kunnen opdoen. Hiermee draagt Atos Origin bij aan het creëren van betere kansen voor jongeren uit zwakkere milieus.

CNV Dienstenbond behoudt zich het recht voor om voor of tijdens de CAO-onderhandelingen aanvullende of gewijzigde voorstellen in te dienen.