Ingezonden persbericht


Persbericht

Jantje Beton vraagt erkenning voor preventieve kracht kinderwerk Jantje Beton Kinderwerkersdag 'Spelen met Talent': honderden kinderwerkers uit hele land bijeen

Utrecht, 3 november 2006. Op maandag 6 november a.s. organiseert Jantje Beton in samenwerking met het NIZW Jeugd en partners van de Jeugdalliantie de Jantje Beton Kinderwerkersdag. Deze dag is bedoeld als podium voor iedereen die in het kinderwerk actief is én om aandacht te vragen van politici voor het belang van het kinderwerk. Gedurende de dag worden hartenkreten van kinderwerkers verzameld, die na de workshops door Henk Kasbergen (directeur Jantje Beton) worden overhandigd aan Agnes Kant (SP), Helma Nepperus (VVD), Jolande Sap (Groen Links) en Margot Kraneveldt (PvdA).

Het doel van de Jantje Beton Kinderwerkersdag - het kunnen geven van betere speelkansen aan kinderen in de buurt - sluit naadloos aan bij de oproep eerder deze week van Minister Winsemius (VROM). Hij pleit ervoor om meer te investeren in aandachtswijken om sociale tweedeling te voorkomen. Kinderwerkers zijn in de meeste gevallen actief in díe wijken waar kinderen in achterstandsgezinnen wonen. Kinderen ontwikkelen hun talenten namelijk niet alleen op school, maar ook tijdens de activiteiten in de vrije tijd. Kinderwerkers hebben oog voor kinderen die niet zo makkelijk de weg naar allerlei vrijetijdsactiviteiten vinden. Ze bieden laagdrempelige activiteiten aan in de buurt, ook in samenwerking met de (Brede) school en sluiten aan op de behoeftes en interesses van kinderen. De kracht van het kinderwerk is dat niet de activiteit maar (het talent van) het kind centraal staat.

Doordat er vanuit de overheid weinig aandacht en prioriteit aan kinderwerk wordt gegeven, kampt deze tak van jeugdwerk vaak met financiële problemen. Met name het moeten werken via zogenaamde projectfinanciering heeft een remmende werking op initiatieven in het kinderwerk. De aandacht gaat vooral naar jongeren waar het mis mee is gegaan of dreigt te gaan. Terwijl gestructureerd én politiek gesteund kinderwerk voor kinderen veel positieve en preventieve effecten heeft en veel ellende kan voorkomen.

Jantje Beton is een organisatie die opkomt voor de speelkansen van kinderen. Daarom initieert en financiert Jantje Beton projecten om kinderen - met name die door omstandigheden in de verdrukking dreigen te komen - voor te bereiden op een actieve deelname aan onze samenleving. Want samen spelen is leren samen leven.