Stadsdeel Amsterdam-Noord

Tweede muurkrant op Waterlandplein

Op 18 oktober is op het Waterlandplein in Nieuwendam-Noord de tweede muurkrant van kunstenaar Guido van Driel opgehangen. De muurkrant hangt op de kopgevel van de flat van Ymere op de hoek van de Volendammerweg/IJdoornlaan.

Beeldverhaal met bewoners en winkeliers

Kunstenaar Guido van Driel laat in een beeldverhaal zien hoe bewoners en winkeliers het leven en de vernieuwing op het Waterlandplein ervaren. Het verhaal van de tweede muurkrant portretteert op geestige wijze twee bewoonsters die 19 jaar in de galerijflat van Ymere in de Beverwijkstraat hebben gewoond. Omdat deze flat wordt gesloopt, zijn ze verhuisd naar de tegenover gelegen flat aan de Volendammerweg. Dit is één van de drie flats van Ymere die in 2007 gerenoveerd wordt. De muurkrant is gemaakt in opdracht van Ymere, stadsdeel Amsterdam-Noord en de ontwikkelcombinatie CV Nieuw Waterlandplein (een samenwerkingsverband tussen Ymere en projectontwikkelaar AM).

Vernieuwing Waterlandplein

De CV Nieuw Waterlandplein start eind dit jaar met de vernieuwing van het Waterlandplein. Het nieuwe Waterlandplein wordt het gezellige centrum van Nieuwendam. Een veilig, aantrekkelijk en levendig woon- en winkelcentrum waar buurtbewoners elkaar kunnen treffen en gebuik kunnen maken van vele voorzieningen zoals een wijkcentrum met bibliotheek en een centrum voor zorg en gezondheid. Het nieuwe Waterlandplein is begin 2010 gereed.

Aandacht voor leefbaarheid tijdens de vernieuwing

Tijdens de vernieuwing van het Waterlandplein besteden Ymere, het stadsdeel en de ontwikkelcombinatie aandacht aan de leefbaarheid en woonomgeving op het Waterlandplein. Het streven is om de overlast tijdens de sloop- en bouwtijd voor bewoners, winkeliers en het winkelend publiek zoveel mogelijk te beperken. De samenwerkende partijen doen dit onder andere door de realisatie van een aantal kunstprojecten. Hierdoor blijft de woon- en winkelomgeving op het Waterlandplein tijdens de vernieuwing zo prettig mogelijk. Bewoners en gebruikers van het plein spelen een rol in de kunstprojecten.

De muurkrant is het eerste kunstproject op het Waterlandplein. Om de drie maanden komt er een nieuwe muurkrant met een verhaal van een bewoner of winkelier op het Waterlandplein te hangen. In 2007 starten de overige tijdelijke kunstprojecten: een fotoproject, heimuziek, een verlichtingsproject en kunstbankjes.