' Kennisconcurrentiepositie van Nederland in gevaar'

Fhi

Utrecht, 3 november 2006

Kennisconcurrentiepositie van Nederland in gevaar
Socialistische Partij maakt werk van levensbedreigende situatie in ziekenhuizen

Vijf prominente kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezing debatteerden woensdag 1 november met het bedrijfsleven over de toekomst van technologie en innovatie in Nederland. De toekomst bleek zorgwekkend. Er is in Nederland een nijpend tekort aan hoogwaardige technici. Als de overheid niet krachtig ingrijpt, is de verwachting dat de kennisconcurrentiepositie van Nederland serieus in gevaar kan komen.

Tijdens het nationaal verkiezingsdebat, dat plaats vond in het kader van het technologie-evenement 'HET Instrument 2006', werden politici van de grote politieke partijen geconfronteerd met verschillende belangrijke thema's die spelen binnen de technologiesector.

Het tekort aan hoogwaardig technisch geschoold personeel kreeg de meeste aandacht. De omvang van het probleem is zodanig dat het de internationale concurrentiepositie van het Nederlandse technologisch bedrijfsleven serieus bedreigt. Individuele bedrijven hebben te maken met, soms honderden, niet te vervullen vacatures.

Uit het debat werd duidelijk dat middelbaar, hoger en universitair onderwijs niet alleen veel te weinig technische studenten aflevert. Ook de aansluiting tussen opleidingsinstituten en technisch bedrijfsleven kent problemen. Omdat scholieren uit het middelbaar onderwijs bètavakken steeds vaker links laten liggen lijkt het probleem voor de komende jaren alleen maar groter te worden. De federatie van technologiebranches, FHI, die het debat organiseerde, confronteerde de politici ook met de scheefgroei in de relatie tussen onderwijs- en onderzoeksinstellingen aan de ene kant en, vooral de kleinere, technologische bedrijven aan de andere kant. Veel goedbedoelde politieke initiatieven om die relatie te verbeteren blijken volgens de bedrijven en hun organisatie te ontaarden in ordinaire pogingen van onderwijs- en onderzoeksinstituten om extra geld binnen te schrapen, zonder echte belangstelling voor de belangen van de bedrijven. Op voorstel van VVD'er Charlie Aptroot, werd ter plekke afgesproken om een confrontatie te organiseren tussen de brancheorganisatie, de aanwezige politici en vertegenwoordigers van onderwijs en onderzoeksinstellingen. De aan het debat deelnemende CDA-kandidaat, staatssecretaris Karien van Gennip ging hier op in, daartoe uitgedaagd door ondernemers die negatieve ervaringen bleken te hebben met de veelgeroemde 'kennisvouchers'.

Naast de onderwijsproblematiek kwam ook de veroudering van en het, gebrek aan, onderhoud aan apparatuur in ziekenhuizen aan de orde. Verschillende voorbeelden van misstanden die aanwezige ondernemers presenteerden, dwongen de politici hun verbijstering te uiten. Oude apparaten, gebrekkig onderhoud en het ontbreken van regelgeving leidt tot onveilige situaties voor personeel en patiënten. In het debat toonde FHI aan dat diverse partijen binnen de zorgsector de noodklok al verschillende malen hebben geluid gedurende de afgelopen jaren. De ziekenhuizen verbeteren hun gedrag niet en de politiek ziet niet of wil niet zien dat de markt hier niet blijkt te werken. De aanwezige politici sloten zich met grote haast aan bij Ewout Irrgang van de SP in diens geschokte reactie en toezegging dat de problematiek op zeer korte termijn de noodzakelijke politieke 'aandacht' zal krijgen.

FHI is het collectief van technologiebedrijven die in de Nederlandse markt actief zijn als aanbieders van industriële elektronica, industriële automatisering, laboratoriumtechnologie en medische technologie. Het collectief functioneert als netwerk en richt zich tot externe partijen, zowel publiek als privaat, het bedrijfsleven en (semi-)overheidsinstellingen. In totaal zijn er zo'n 800 bedrijven bij FHI aangesloten. De gezamenlijke omzet bedraagt 5,4 miljard euro per jaar.

Deelnemers aan het debat waren Loek Hermans (voorzitter MKB-Nederland), Karien van Gennip (CDA - staatssecretaris van Economische Zaken) en de technologiewoordvoerders Martijn van Dam (PvdA), Charlie Aptroot (VVD), Ewout Irrgang (SP) en Arie Slob (ChristenUnie).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
FHI, federatie van technologiebranches
Linda Dekker
Telefoon: 06 24 868 444
www.fhi.nl