Verzorgenden Zonnehuisgroep winnaar V&VN Zorgaward

V?

Gastenboek voorbeeld voor alle zorginstellingen

Verzorgenden Zonnehuisgroep winnaar V&VN Zorgaward

Op donderdag 2 november 2006 heeft staatssecretaris Ross van VWS de V&VN Zorgaward 2006 uitgereikt aan Els Gideonse en Noor van Seyst van het Zonnehuis in Amstelveen met het project Gastenboek.
De V&VN Zorgaward 2006 bestaat uit een sculptuur en een cheque van 500 euro. In haar toespraak vroeg staatssecretaris Ross zich af waarom het de politiek en de media nooit opvalt dat het ook goed gaat in de zorg. Alle beste practices, die in de Tour van de Verzorging getoond worden, zijn voorbeelden van goede zorg. Staatssecretaris Ross vond alle presentaties prijzenswaardig.

Het Gastenboekproject
Verzorgenden van de revalidatieafdeling van het Zonnehuis hebben begin 2006 een gastenboekhoekje ingericht. In het Gastenboek kunnen bewoners hun op- en aanmerkingen over hun verblijf opschrijven. De gesignaleerde problemen bespreken de verzorgenden structureel in het werkoverleg. De aanpak en oplossingen van de problemen worden ook in het overleg besproken en indien nodig met andere afdelingen besproken.

Jury-oordeel
De jury heeft het project Gastenboek als winnaar van de V&VN Zorgaward gekozen, aangezien:

- het bruikbaar is voor andere verzorgenden en zorginstellingen
- het Gastenboek ten gunste komt van de cliënt, bewoner of patiënt
- er sprake is van kwaliteitsverbetering van de zorg door de structurele inbedding in het werkoverleg

- het project een positieve invloed heeft op de samenwerking binnen de afdeling en instelling

- het Gastenboek weinig geld tot geen geld kost.
De jury van de V&VN Zorgaward bestond uit:

- Ouderenconsulent Cliëntenbelang Utrecht, Mw. Carolien Molenaar (voorzitter)
- Manager inkoop van Menzis zorgverzekeringen; Mw. Hannie Treffers
- De winnaar van de Tour van de Verzorging 2005; Mw. Paula Leenhoven
- V&VN-regiocoördinator, Dhr. Jan Mulder, verpleegkundige.

Finalisten Slotdag Tour van de Verzorging
De overige finalisten voor de V&VN Zorgaward waren:
- Marijke Raaymakers van Vitras lokatie de Schans uit Nieuwegein met Humor in de Zorg - Hoe laat je mensen lachen en vergeten dat ze dement of depressief zijn? (winnaar Arnhem)
- Sandra Dings en Nanda Koopman van Verpleeghuis de Koogh van Corbis Plus te Den Helder met Stroke Unit - Een programma voor bewoners die als gevolg van bijvoorbeeld een CVA, geheugenstoornissen en gedragsproblemen vertonen. (winnaar Den Helder)
- Nynke Holtrop en Margriet Kalverda van Woonzorgcentrum Veenhage van Zorginstellingen Pieter van Foreest uit Nootdorp met Kleinschalig wonen voor demente bewoners - Bewoners zijn veel beter gaan eten door zoveel mogelijk in te gaan op hun wensen en gewoonten. (winnaar Delft)

Verzorgen is een vak
Met de Tour van de Verzorging wil Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) verzorgenden, helpenden, zorghulpen en studenten helpen om hun goede praktijkvoorbeelden beter over het voetlicht te krijgen. Tegelijk wil V&VN met de Tour van de Verzorging een dwarsdoorsnede laten zien van ontwikkelingen op de werkvloer. Tijdens vier regionale bijeenkomsten hebben verzorgenden hun 'best practices' laten zien. De winnaar van de regionale bijeenkomst was finalist op de Slotdag.
Het thema van de Tour is dit jaar 'De vele kleuren van de verzorging'.