Hoogheemraadschap van Rijnland


ontvangt Europese subsidie voor verbeteren waterkwaliteit Hoogheemraadschap van Rijnland ontvangt Europese subsidie voor verbeteren waterkwaliteit

Persbericht, 1 november 2006

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft van de Europese Unie subsidie ontvangen om kwaliteitsproeven voor schoner water op het reeds gezuiverde afvalwater uit te voeren die de kwaliteit van het water verbeteren. Deze kwaliteitsproeven doet Rijnland om in 2009 direct in te spelen op de normen die door de Europese Kaderrichtlijn Water worden gesteld. In november starten de eerste proeven. Eind 2008 moet het onderzoek zijn afgerond. STOWA participeert in het onderzoek. De resultaten van het onderzoek op afvalwaterzuiveringsinstallatie Leiden-Zuidwest zijn ook voor andere waterschappen van belang. Op de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Leiden-Zuidwest is een testruimte ingericht om proeven voor het verbeteren van de kwaliteit uit te voeren. Het doel van de praktijkproeven is om de kwaliteit van het water verder te verbeteren door nog meer stoffen uit het afvalwater te halen.

Kaderrichtlijn Water

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft in het Waterbeheerplan 2006 aangegeven dat het filterinstallaties op diverse afvalwaterzuiveringsinstallaties in het jaar 2015 wil realiseren. Dit vanuit de zorg voor schoon water en met het oog op de Europese Kaderrichtlijn Water. De Kaderrichtlijn Water houdt in dat in heel Europa het water zo schoon mogelijk moet zijn. In 2009 worden de normen voor de waterkwaliteit in Europa bekend gemaakt. Rijnland stelt aan de hand van het Europese kader haar normen op. De proeven van nu lopen vooruit op 2009, dan kan Rijnland direct goed beslagen ten ijs te komen: Dan kiezen we de juiste techniek voor alle installaties in ons gebied.

Subsidie Europese Unie

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft voor het uitvoeren van de proeven een subsidie gekregen van LIFE, een project van de Europese Unie. LIFE heeft tot doel bij te dragen tot de ontwikkeling, de actualisering en de uitvoering van een gemeenschappelijk milieubeleid en van de milieuwetgeving, met name ten aanzien van de integratie in het overige beleid, en aan duurzame ontwikkeling in de Europese Unie. De Verenigde Vergadering (het algemeen bestuur) heeft ingestemd met een krediet van 2 miljoen euro voor deze proeven. De Europese Unie betaalt 40 procent.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze kwaliteitsproeven kunt u terecht op onze website: www.rijnland.net/WET-project.