Gemeente Lingewaard


"Innovatie speerpunt economie Gelderland"

foto gedeputeerde Van Diessen op werkbezoek
Stef Huisman van Hydro Huisman gaf tijdens het werkbezoek een rondleiding door zijn bedrijf. Veelvuldig werd er gesproken over innovatie en energiebesparing.

,,Ik vind het boeiend om te horen hoe in Lingewaard de sector met enthousiasme praat over innovatie. Juist omdat innovatie een speerpunt van de provincie Gelderland is.'' Gedeputeerde René van Diessen van Economische Zaken stak niet onder stoelen of banken dat hij tijdens het werkbezoek onder de indruk was van wat hij in Lingewaard had gezien en gehoord. Vorige week was hij op werkbezoek in de gemeente Lingewaard.

Op kasteel De Kinkelenburg overhandigde wethouder Ben Jansen hem een concept van de gemeentelijke economische beleidsvisie. ,,Ik voel me vereerd dat ik dit concept nog eerder krijg dan de gemeenteraad. Omdat de raad het hoogste orgaan is van de gemeente, wil ik inhoudelijk niet op het rapport reageren. Wel dat het economisch beleidsplan van Lingewaard op het juiste moment komt.''

De provincie werkt volgens Van Diessen aan een economisch beleidsplan voor Gelderland. Dat concept wordt in december vastgesteld. De opvattingen in het economische beleidsplan Lingewaard worden zo mogelijk meegenomen. ,,Wij staan altijd open voor reacties uit de provincie'', zo liet de gedeputeerde weten.

Het werkbezoek stond voor een belangrijk deel uit innovatie in de tuinsector en de noodzaak van herstructurering van oude glastuinbouwgebieden in Angeren en Huissen.

Greenport
Ferry Hollinger, voorzitter van het Platform Greenport Arnhem-Nijmegen, stelde Greenport onder de aandacht van de gedeputeerde. Greenport is een platform van bedrijven, organisaties en instellingen die op allerlei terreinen werken aan versterking van de glastuinbouwsector. De glastuinbouw is een van de meest innovatieve sectoren van de economie. Samenwerking tussen gemeente, provincie en bedrijfsleven heeft op dit terrein toegevoegde waarde.

Momenteel hebben het Westland, Aalsmeer, Bollenstreek, Boskoop en Venlo de status van Greenport. Deze vijf Greenports vormen samen met tien landbouwontwikkelingsgebieden (zoals Bergerden) Greenport Nederland.

Proefkas
Stef Huisman van Hydro Huisman liet Van Diessen zien waarom Lingewaard bekendheid geniet tot ver buiten de landsgrenzen. Huisman heeft op Bergderden een proefkas laten bouwen die moet aantonen dat voor telers een energiebesparing van 50 procent mogelijk is. In de gesloten kas werd uitleg gegeven over het tijdelijk opslaan van warmte uit de zomer voor het verwarmen in de wintermaanden. Daarnaast wordt het CO2 hergebruikt. Van deze technieken in de zogenaamde Energieproducerende Kas kunnen alle telers op Bergerden straks profiteren. Er wordt op dit moment al gezamenlijk gebruikgemaakt van bassins waar al het regenwater wordt opgevangen.

Volgens René van Diessen zullen deze activiteiten de Gelderse economie alleen maar goed doen. ,,Als gedeputeerde van economische zaken ben ik trots op jullie. Ga zo door'', zo kregen Hollinger en Huisman aan het einde van het werkbezoek te horen.

Bericht geplaatst op 3 november 2006