Fusie Agis Menzis en Delta Lloyd en OHRA Zorg

Menzis

Agis Zorgverzekeringen, Menzis zorg en inkomen en de zorgverzekeraars van Delta Lloyd Groep, Delta Lloyd & OHRA Zorg, hebben een akkoord bereikt over de voorgenomen samenwerking, die is aangekondigd op 8 juni. Dit is een belangrijke stap op weg naar een fusie van de betrokken ondernemingen.
De nieuwe zorgcombinatie gaat voorlopig onder de naam DAM Zorgverzekeringsgroep opereren. Klanten van de nieuwe zorgverzekeraar blijven gewoon verzekerd via de huidige merken Menzis, (inclusief Confior, Anderzorg, Ardyn en Prové), Agis (inclusief Prolife) OHRA en Delta Lloyd. De samenwerking omvat alle activiteiten op het gebied van zorgverzekering, aanvullende ziektekostenverzekering en uitvoering van de AWBZ. Hiermee ontstaat één van de meest toonaangevende zorgverzekeraars van Nederland, met 4 miljoen verzekerden en een marktaandeel van 25%.

Marktperspectief
De belangrijkste overwegingen voor Agis, Delta Lloyd Groep en Menzis om hun ziektekostenverzekeringsactiviteiten te bundelen zijn:

- Samen te komen tot een maatschappelijk betrokken, competitieve, innoverende, financieel solide en gezonde onderneming die zowel in omvang als in marktpositie toonaangevend is;
- Betere schadelastbeheersing en kostenbesparingen, in het bijzonder op het gebied van zorginkoop, en bundeling en stroomlijning van de interne organisatie;
- Bewerkstelligen van een landelijke zorgverzekeraar met een sterke regionale verankering;
- Versterking van het distributienetwerk door gebruik te maken van directe, intermediaire en bancaire distributie.
De nieuwe zorgverzekeraar zal streven naar het aanbieden van goede kwaliteit van zorg met hoge service tegen een scherp kostenniveau en ambieert een toppositie in klanttevredenheid. Daarnaast zal de nieuwe zorgverzekeraar investeren in innovatie en productontwikkeling. Zij ambieert vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid een leidende rol in het zorgdebat.
Delta Lloyd Groep zal exclusief de zorgverzekeringen van de nieuwe combinatie via haar distributiekanalen verkopen. Delta Lloyd Groep kan verder schade- en levensverzekeringen aan de klanten van DAM aanbieden en zal het actieve vermogensbeheer voor de nieuwe combinatie verzorgen.
Toekomstige organisatie
De drie zorgverzekeraars zullen hun ondernemingsraden en ledenraden c.q. aandeelhouders de voorgenomen samenwerking voorleggen. De NMa heeft eerder op 10 oktober laten weten geen bezwaar te hebben tegen de voorgenomen fusie.
Volgens afspraak levert elke partij twee leden voor de Raad van Bestuur. De portefeuilleverdeling binnen de Raad van Bestuur wordt als volgt:
- Roger van Boxtel, voorzitter

- Emiel Roozen, Financiën

- Rob Adolfsen, Processen en Automatisering, Facilities
- Diana Monissen, Zorg (inclusief AWBZ)

- Martin Duvivier, Commercie

- Ruben Wenselaar, Betalingsverwerking en Klantservice De Raad van Commissarissen wordt voorgezeten door Flip Buurmeijer en bestaat verder uit Bram Anbeek van der Meijden en Rudi Boekhoven (namens Agis), Niek Hoek en Rob Hillebrand (namens Delta Lloyd Groep) en Barbara Fransen, Willem de Jong, Mariëtte Doornekamp en Henk van Oene (namens Menzis). Eelke van der Veen ziet met het oog op zijn kandidatuur voor de Tweede Kamer af van zijn voorgenomen commissariaat. Vervolgstappen
De oprichting van de nieuwe zorgverzekeraar is beoogd per 2 januari 2007. Vanaf het voorjaar wordt de aansturing dan geïntegreerd in de nieuwe Raad van Bestuur. Tot 1 januari 2008 moet de integratie verder vorm worden gegeven, waarna in de jaren daarna de integratie ook fysiek wordt voltooid.
Locaties
Zoals eerder aangekondigd wordt het hoofdkantoor van de nieuwe organisatie gevestigd in Amersfoort en wordt het totale aantal bestaande vestigingen teruggebracht, met behoud van een duidelijke aanwezigheid in de kerngebieden. De Menzis-vestigingen in Enschede en Groningen blijven open, die in Rotterdam en Zwolle worden gesloten. Het aantal overige vestigingen wordt in de loop van 2008 via een huisvestingsplan bepaald. Met de vakbonden en betrokken overlegorganen worden de consequenties hiervan bezien. Voorbehoud
De hierboven genoemde informatie is onder voorbehoud van overleg met betrokken toezichthouders en overlegorganen alsmede de instemming van de betrokken ledenraden c.q. aandeelhouders.