Politie Haaglanden

extra persbericht 3 november

Den Haag, 03-11-2006 o Preventief fouilleeractie in Den Haag Den Haag Bij de halte Anna- Bijslaan ter hoogte van de Melis Stokelaan langs de route van tramlijn 9 heeft Politie Haaglanden vrijdag 3 november een preventieve fouilleeractie gehouden. Tijdens de actie, die duurde van 8.00 tot 8.45 uur, in totaal 268 personen gefouilleerd. Hierbij werden twee messen en een stanleymes aangetroffen. Twee verdachten (13 en 14 jaar) werden aangehouden. Uit onderzoek bleek later dat de wapens die zij vervoerden niet als zodanig strafbaar zijn.

Lijn 9
Tramlijn 9 vervoert dagelijks een groot aantal jeugdige scholieren naar de verschillende middelbare scholen langs de lijn. Gezien de (gewelds)incidenten op deze lijn en op scholen, waar ook wapengebruik is geconstateerd, is het wapenbezit onder scholieren niet uit te sluiten. Burgemeester Deetman van Den Haag wees daarom een deel van het gebied rondom tramlijn 9 voor drie maanden, van 15 augustus 2006 tot 15 november 2006 aan als veiligheidsrisicogebied. Daarmee heeft de politie de bevoegdheid gekregen om in dit gebied op bepaalde tijden preventief te fouilleren. Het Openbaar Ministerie bepaalt op welke momenten preventief fouilleren is toegestaan.

Stripverhaal
De gemeente Den Haag heeft voorlichtingsmateriaal laten ontwikkelen waarmee zowel vooraf als tijdens de preventieve fouilleeractie de scholieren geïnformeerd zijn over het doel van preventief fouilleren. De ouders van leerlingen van de middelbare scholen langs de tramlijn ontvingen vooraf een brief, op de scholen werd het onderwerp wapens, preventief fouilleren en veiligheid tijdens de lessen behandeld. De leerlingen kregen daarbij uitleg in de vorm van een stripverhaal.

A-select
Preventief fouilleren is bedoeld om incidenten met geweld te voorkomen en wapenbezit terug te dringen. Tijdens de actie worden in- en uitstappende passagiers, veelal scholieren, a-select uitgekozen. Agenten controleren kleding, maar ook tassen, rugzakken en andere bagage op wapens. Aangetroffen wapens en andere gevaarlijke voorwerpen worden in beslag genomen. Het gaat dan onder meer om vuurwapens, munitie, stilettos, valmessen, vlindermessen, boksbeugels, wurgstokken en werpsterren. Ook voorwerpen die kunnen dienen als wapen, zoals bijvoorbeeld een honkbalknuppel of een keukenmes, worden in beslag genomen.

Veiligheidsrisicogebied
Het veiligheidsrisicogebied rondom tramlijn 9 is het traject van tramlijn 9 vanaf Hollands Spoor tot en met halte de Dreef, inclusief alle tussenliggende haltes, te weten halte Jacob Catsstraat, Wouwermanstraat, Dynamostraat, Anna Bijnslaan, Moerweg, Zuiderpark, Loevesteinlaan, Leyweg, Leggelostraat, Revalidatiecentrum, Vrederustlaan, Beresteinlaan