Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht

Pb 06 - 124
Nijmegen 3 november 2006

Nieuw initiatief Radboud Universiteit om haar startende ondernemers te ondersteunen

Radboud University Nijmegen Holding: steun in de rug voor succesvolle spin-offs

De Radboud Universiteit Nijmegen zal via een speciale werkmaatschappij deel gaan nemen in startende bedrijven, die opgezet worden door haar medewerkers. De universiteit wil zo startende ondernemers vanuit de universiteit stimuleren en ook de opbrengsten van succesvolle spin-offs ten goede laten komen aan haar onderwijs en onderzoek. Ze zal daarom een Houdstermaatschappij, Radboud University Nijmegen Holding B.V., oprichten. Daarin zal de universiteit deze en andere werkmaatschappijen onderbrengen. De holding zal op verschillende manieren actief ondersteuning en begeleiding bieden aan startende ondernemers uit haar kring. De heer drs. Piet Timmermans wordt directeur van Radboud University Holding B.V. i.o..

Sinds 1980 zijn er ongeveer 300 universitaire spin off bedrijven uit de universiteit voortgekomen. Deze bedrijven leverden drieduizend nieuwe arbeidsplaatsen en zorgden voor economische groei en innovaties in de stad Nijmegen en de regio. De Radboud Universiteit is hiermee na de universiteiten van Twente en Maastricht het meest succesvol van de Nederlandse universiteiten. Met de oprichting van de holding wil de universiteit op de campus nieuwe activiteiten op het terrein van de kennisvalorisatie stimuleren en de organisatie van de vanuit de eigen onderzoeksinstituten startende ondernemingen (spin-offs) bedrijfsmatig begeleiden en beter stroomlijnen. De houdstermaatschappij zal het beheer gaan voeren over verschillende werkmaatschappijen. Eén van de nieuwe werkmaatschappijen van de holding zal zich daarbij expliciet gaan richten op het verkrijgen van participaties van de Radboud Universiteit in het innovatieve midden- en kleinbedrijf dat uit de kennisinstelling zelf voort komt. Daarnaast zal ook Campus BV, de vennootschap die op de campus Heyendaal bedrijfsruimtes aan derden verhuurt, onder de holding gaan vallen.

Het College van Bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen streeft er uitdrukkelijk naar dat de nieuwe houdstermaatschappij een uitstekende verbinding weet te leggen met andere spelers op het terrein van de kenniseconomie in de regio: het Universitair Medisch Centrum St. Radboud, De Hogeschool Arnhem Nijmegen, Mercator Incubator (dat deel uit maakt van de Stichting Gelder-kennis en zich richt op begeleiding van spin-offs), het Nijmeegs Innovatie Platform en Health Valley.

De directeur van de nieuwe holding i.o., drs. P(iet).J.M. Timmermans (1945) studeerde in Nijmegen wis- en natuurkunde. Hij was tussen 1986 en 1995 lid van de gemeenteraad in Nijmegen en wethouder van financiën. Piet Timmermans was van 1995 tot oktober 2006 bestuurder (vice-decaan) van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Naast de werkzaamheden voor de nieuwe holding blijft hij één dag per week aan deze faculteit verbonden.

Noot voor de pers:

Contact: P.Timmermans@science.ru.nl, tel. (024) 353 00 22.

W. Hooglugt, tel. (024) 361 6000.
Zie ook www.ru.nl/onderzoek en blijf op de hoogte via www.ru.nl/wetenschapsagenda