Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
3 november 2006

BETERE TOETSING DESKUNDIGENONDERZOEK

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie dat de verdediging in het strafrechtproces het recht geeft om een nader deskundigenonderzoek te vragen, of deskundigen te laten oproepen.

Dit wetsvoorstel past in het verbeterprogramma voor het Openbaar Ministerie en de politie waarin staat dat de bestaande regeling wordt aangepast om de verdediging betere mogelijkheden te geven voor toetsing van het onderzoek door deskundigen. Het versterkt ook de positie van de rechter-commissaris in het vooronderzoek, hetgeen ook één van de wensen van de Tweede Kamer bij dit verbeterprogramma was.

Nieuw is dat een verdachte een uitdrukkelijk recht krijgt om een tegenonderzoek of aanvullend onderzoek te vragen bij de officier van justitie en bij de rechter-commissaris. Als de officier van justitie dat verzoek afwijst, kan de verdachte het voorleggen aan de rechter- commissaris. Dat betekent dat de verdediging beter in staat wordt gesteld om toch eerder - dat wil zeggen voor het begin van de berechting op de terechtzitting - nader onderzoek te laten uitvoeren.

Toewijzing van een dergelijk verzoek heeft als voordeel dat de rechter op zitting meteen over (meer) informatie beschikt voor zijn beoordeling van deskundigenrapporten. Zaken behoeven daardoor geen vertraging op te lopen. Voor de deskundige komt er een eigen afdeling in het wetboek ter verduidelijking van zijn rechten en plichten.

In plaats van benoemingen per ressort komt er een nieuw landelijk register van vaste gerechtelijke deskundigen. Daarmee is de kwaliteit van deskundigen beter gewaarborgd. Het is voor Openbaar Ministerie en verdediging gemakkelijker kiezen als een deskundige als zodanig is erkend. Het wetsvoorstel leidt ertoe dat wordt geregeld aan welke eisen deskundigen moeten voldoen; die eisen zullen worden geformuleerd in nauw overleg met de desbetreffende deskundigen en beroepsuitoefenaren.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 03.11.2006