Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
3 november 2006

HULPVERLENINGSREGIO'S IN GELDERLAND EN LIMBURG HERINGEDEELD

In Gelderland en Overijssel worden een aantal gemeenten bij andere veiligheidsregio's ondergebracht, zodat daarmee alle hulpverleningsdiensten netjes per regio samenvallen. Tot nu toe vielen de brandweer, GHOR (geneeskundige hulp) en politie niet altijd onder dezelfde regio, terwijl uiteindelijk in heel Nederland de hulpdiensten per regio wel moeten samenvallen. Met de herindelingen komt aan deze "territoriale incongruentie" een einde. De nieuwe situatie moet op 1 januari 2007 van kracht zijn.

De ministerraad heeft ingestemd van het voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tot de wijziging van het Besluit territoriale indeling brandweer- en GHOR-regio's. Het besluit wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd.

Concreet heeft de wijziging betrekking op de gemeenten Heerde, Deventer, Mook en Middelaar. De gemeente Heerde gaat over van de regio IJssel-Vecht naar de regio Noord- en Oost-Gelderland. De gemeente Deventer gaat over van de regio Noord- en Oost Gelderland naar de regio IJssel-Vecht. De gemeente Mook en Middelaar gaat over van de regio Gelderland-Zuid naar de regio Limburg-Noord.

RVD, 03.11.2006