Nederlands Uitgeversverbond

Overheid moet dagbladen niet subsidiëren én niet dwarsliggen

Persbericht
Kees Spaan, voorzitter De Nederlandse Dagbladpers:

Overheid moet dagbladen niet subsidiëren én niet dwarsliggen

Amsterdam, 3 november 2006 - De Nederlandse Dagbladpers (NDP) is verheugd over de politieke aandacht die PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vraagt voor de problemen van de dagbladen. Zijn voorstel om journalistieke loonkosten te subsidiëren zal de bedrijfstak echter niet helpen. De overheid kan dagbladen op korte termijn ondersteunen door de vele belemmeringen die ze zelf heeft opgeworpen weg te nemen. Het BTW-tarief dient te worden teruggebracht naar nul.

Dagbladuitgevers moeten zelf een remedie zoeken voor de structureel dalende oplagen. De oplossing moet worden gevonden in productvernieuwing zoals de lancering van vernieuwende dagbladformules en digitale nieuwsvoorziening. Fiscale faciliteiten voor journalistiek personeel zullen slechts leiden tot een versluiering van het kostenniveau in plaats van de vereiste vermindering. Bovendien zal subsidie voor journalistieke loonkosten uiteindelijk tot politieke beïnvloeding leiden en de onafhankelijkheid van redacties aantasten. Subsidie is wel functioneel voor onderzoek naar technologische vernieuwing en het stimuleren van experimenten. Verruiming van het budget van het Bedrijfsfonds voor de Pers is om die reden welkom.

De overheid zegt belang te hechten aan kwaliteitskranten maar geeft daar in haar beleid onvoldoende blijk van. De NDP is vol onbegrip over het feit dat uit de financiële onderbouwing van het VVD-verkiezingsprogramma blijkt dat deze partij dagbladen van het lage (6%) naar het hoge BTW-tarief (19%) wil overhevelen. Het is onlogisch om wel de noodzaak van een kwalitatief goede en pluriforme pers uit te dragen en tegelijkertijd de producten die daarvoor moeten zorgen zwaarder te gaan belasten. De NDP dringt sinds jaar en dag aan op een BTW-nultarief voor dagbladen en op een fiscale faciliteit voor adverteerders in dagbladen.

De NDP pleit voor een samenhangend mediabeleid. De voorbereiding van een wetsvoorstel dat dagbladuitgevers meer ruimte moet bieden om crossmediaal te investeren mag dan een stap in de goede richting zijn, op tal van terreinen belemmert de overheid een gezonde economische ontwikkeling van de dagbladpers. Enkele voorbeelden:
- Financiering van de Publieke Omroep uit STER-gelden leidt tot concurrentievervalsing.

- NMa, Arbeidsinspectie en de Belastingsdienst zetten het kwetsbare bezorgmodel van dagbladuitgevers onnodig onder druk.
- (Dreigende) beperkingen van de redactionele en commerciële inhoud van dagbladen zijn een voortdurende bron van zorg.
- Uitgevers moesten tegen de Rijksoverheid procederen om auteursrechtelijke erkenning van krantenartikelen af te dwingen en betaald te krijgen voor het gebruik van elektronische knipselkranten.
- Regering en parlement blijken soms beducht voor de onafhankelijke manier waarop dagbladredacties het overheidsbeleid verslaan, maar zijn niet genegen zelf in dagbladen te adverteren om beleid uit te leggen.
- Het initiatiefwetsontwerp van Martijn van Dam en Ferd Crone met betrekking tot het automatische verlengen van abonnementen zal een stabiele oplageontwikkeling zeker niet bevorderen. De overheid kan dagbladen op korte termijn ondersteunen door de vele belemmeringen die ze zelf opwerpt, weg te nemen.