Gemeente Buren


Raad voert in 2007 structurele discussie over gemeentelijke taken

De gemeenteraad van Buren heeft besloten in de eerste helft van 2007 de hele gemeentelijke huishouding extern te laten onderzoeken. Dit moet leiden tot een overzicht van alle mogelijke bezuinigingen. Op deze basis kan de raad een discussie voeren, welke taken de gemeente blijft uitvoeren, in welke mate en tegen welke kosten. Dat is een uitkomst van de behandeling van de begroting 2007.

De fracties van VVD, PvdA, Gemeentebelangen/D66 en PCG dienden donderdag 2 november een al eerder aangekondigde motie in om in 2007 de discussie te voeren om de meerjarenbegroting structureel sluitend te kunnen maken. De reactie van burgemeester en wethouders hierop is donderdag in de tekst van de motie verwerkt. Burgemeester en wethouders stelden voor de gehele gemeentelijke organisatie in het externe onderzoek te betrekken, zodat er een onafhankelijk (objectief) beeld ontstaat en de raad een evenwichtige, totale afweging kan maken.

Hondenbelasting niet terug,

toeristenbelasting niet omhoog

In de maatregelen om de begroting 2007 sluitend te maken, zit nu geen herinvoering van de hondenbelasting meer en geen verhoging van de toeristenbelasting; de OZB is al bevroren. De raad besloot de twee extra inkomstenbronnen te schrappen, wat de gemeente komend jaar 145 resp. 17 mille aan inkomsten scheelt. Dit gemis wordt in 2007 goedgemaakt door een verlaging van de post onvoorzien of een onttrekking aan de reserve, een eenmalige meevaller in de rijksuitkering, inzet van de overwaarde op gemeentelijk vastgoed en het schrappen van het raadstevredenheidsonderzoek.

De ontwerp-begroting 2007 vertoonde een tekort van 1,4 miljoen. Burgemeester en wethouders hadden in de ontwerp-begroting al voorgesteld om dit gat te dichten met maatregelen als een lager onderhoudsniveau van de wegen en een besparing op de gemeentelijke bedrijfsvoering.

Motie CDA, BOE en Beter Buren

Een motie van het CDA, BOE en Beter Buren kreeg alleen de steun van deze partijen. Dat voorstel sprak zich uit voor een besparing van 7 ton op de personele kosten (ambtenaren) en 5 ton op inhuur (van medewerkers van andere bedrijven). Voor het opleiden en coachen van de (ingekrompen) ambtelijke organisatie wilden de drie partijen twee ton uittrekken. Zij wilden ook de OZB met het inflatiepercentage (1,5) verhogen.

De andere partijen in de raad gaven echter de voorkeur aan een structurele discussie over de vraag: wat doet de gemeente, met hoeveel mensen en voor hoeveel geld, en dus ook: wat doet de gemeente straks goedkoper of niet meer?