Gemeente Gouda


persbericht: voorkomen van schoolverzuim steeds belangrijker (03/11/2006)

Het schoolverzuim onder Goudse scholieren over het schooljaar 2005 2006 is toegenomen. Het gaat hierbij vooral om een stijging van het kortdurend schoolverzuim, ofwel het aantal spijbelgevallen. Het zorgwekkend schoolverzuim (verzuim waaraan de problematiek rond een leerling ten grondslag ligt) is veel minder hard gestegen dan voorgaande jaren. Zo blijkt uit het jaarverslag Leerplicht over het schooljaar 2005 2006 dat het college van BenW afgelopen dinsdag heeft vastgesteld.

In totaal hebben de scholen 359 verzuimmeldingen gedaan bij de leerplichtambtenaren, waarbij het gaat om 255 leerlingen. Dit komt neer op twee procent van het aantal Goudse leerplichtige leerlingen. In totaal is het aantal verzuimmeldingen met negentien procent gestegen: van 301 meldingen in schooljaar 2004 2005 naar 359 meldingen in het afgelopen schooljaar.

maatregelen
Uit de cijfers blijkt dat het voorkomen van schoolverzuim steeds belangrijker wordt, aldus wethouder Arnout Menkveld (Onderwijs). Het is goed dat verzuimcijfers steeds minder geflatteerd zijn. Een goede school maakt werk van schoolverzuim: door het te melden en er vervolgend ook iets aan te gaan doen. Daarom willen we dit schooljaar de preventieve taken van de leerplichtambtenaren versterken. Met een vroegtijdige waarschuwing kunnen zij onder andere herhaling van spijbelen voorkomen. De leerplichtambtenaren onderhouden al goede contacten met scholen, bijvoorbeeld door toe te zien op een goede verzuimregistratie en deelname aan zorgadviesteams van de scholen. Die werkwijze werpt zijn vruchten af. Scholen melden hierdoor vaker en sneller ongeoorloofd schoolverzuim. Door het komende jaar onder andere een verzuimprotocol in te voeren, willen we deze preventieve rol versterken. Daarnaast vraagt de gemeente blijvend aandacht aan scholen voor het belang van een goede verzuimregistratie en wordt er gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van de zorgadviesteams.

kadernota jeugd
In de kadernota Jeugd, die door de raad op 5 september jl. is vastgesteld, is als doel gesteld dat in 2010 alle leerplichtige leerlingen naar school gaan. Wethouder Menkveld: Als leerlingen hun schoolloopbaan goed afronden, dan komt dat ten goede aan de vermindering van de jeugdwerkloosheid. De gemeente Gouda hecht daarom veel belang aan het voorkomen van voortijdig schoolverlaten, waarbij preventie van schoolverzuim een essentiële rol speelt. Dit onderwerp heeft dan ook een belangrijke plaats gekregen in de kadernota Jeugd.