Gemeente Zaanstad

B&W besluiten van 17 oktober 2006 Mollengang voor de Weer in Zaandam en andere B&W besluiten
03-11-2006

Vaststelling belastingverordening 2007
Het college van B&W stelt de Belastingverordeningen 2007 vast en biedt deze ter vaststelling aan de Raad aan. De Belastingverordeningen omvatten de volgende verordeningen: Afvalstoffenheffing, Begraafrechten, Binnenhavengeld, Brandweerrechten, Hondenbelasting, Kadegeld, Leges, Liggeld woonschepen, Lozingsrecht, Marktgeld, Onroerende-zaakbelastingen, Parkeerbelastingen, Precariobelasting, Rechten, Reclamebelasting, Roerende woon- en bedrijfsruimtenbelasting en Toeristenbelasting.

Bestemmingsplannen Peldersveld Hoornseveld en Wormerveer Noord Bestemmingsplannen zorgen voor een actueel planologisch en juridisch kader en gaan ongewenste ontwikkelingen in het bestemmingsplangebied tegen. Voor Peldersveld Hoornseveld en Wormerveer Noord heeft het college van B&W een nieuw bestemmingsplan vastgesteld. Voor Peldersveld Hoornseveld is het bestemmingsplan conserverend van aard en wordt ingezet op het behouden en versterken van de woonfunctie. Ook voor Wormerveer Noord is het bestemmingsplan conserverend van aard. Er wordt ingezet op het behouden en versterken van de gemengde functie.

Beide plannen worden ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. De plannen liggen vervolgens zes weken ter inzage. Na vaststelling door de gemeenteraad vraagt Zaanstad Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland om de bestemmingsplannen goed te keuren.

ZMOP II vijfde bestedingsbesluit en derde monitor Het college van B&W heeft besloten om de onderstaande (deel)projecten voor te stellen voor de aanwending van GSB-middelen (geld dat Zaanstad krijgt uit het Grote Steden Beleid). Binnen het project Integratie en inburgering worden drie projecten voorgesteld:

1. Huiselijk geweld allochtone vrouwen 100.000 euro 2. inburgering allochtone vrouwen 359.772 euro 3. de voortzetting Dialoog activiteiten 39.000 euro.

Binnen het project Integraal Onderwijs- en Jeugdbeleid worden ook drie projecten voorgesteld:

1. het bevorderen van deelname van allochtone jongeren (met name meisjes) aan sport 98.500 euro
2. aanpak jeugdige delictplegers 75.030 euro
3. de uitbreiding van de financiering Chokugym met 4.120 euro. (o.a. boksen met kinderen/jongeren).

Herinrichting De Weer in Zaandam
Het college van B&W heeft als hoofdopzet gekozen voor een wegprofiel met middengeleider (mollengang) voor de herinrichting van de Weer in Zaandam. Ook bewoners gaven aan deze inrichting van de Weer de voorkeur. Verder besloten B&W om een vrij liggend recreatief fietspad in de berm van de Weer aan te leggen en maatregelen toe te passen die de verkeersnelheid beperken en de verkeersveiligheid bij oversteekplaatsen en scholen bevorderen. Voorwaarde is dat deze maatregelen passen binnen het projectbudget zoals vastgesteld in het Meerjaren Investeringsprogramma.

Over de inrichting van de Weer is een uitgebreid inspraaktraject gehouden. In drie bewonersbijeenkomsten kwam naar voren dat de bewoners een vrij liggend fietspad naar de Weer, voetgangersoversteekplaatsen, snelheidsbeperkende maatregelen en maatregelen die de veiligheid bij de scholen bevorderen, belangrijk vinden. Deze maatregelen worden allemaal in het ontwerp opgenomen. De vraag van bewoners om de busroute terug te brengen naar de M.L. Kingweg wordt niet gehonoreerd. Over de detaillering van het ontwerp wordt verder met bewoners, bedrijven en scholen overlegd. Zaanstad neemt voor de inpassing van parkeerplaatsen in het zuidelijke deel van de Weer nog contact op met belanghebbenden. Het voorstel gaat ter informatie naar de Raad.

Vrijstellingsprocedures ex artikel 19 tweede lid Wet Ruimtelijk Ordening
B&W stemmen in met het starten van een procedure ex artikel 19, tweede lid van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor:
* Het verbouwen van een buurthuis tot een winkel op het adres Verzetstraat 12 in Koog aan de Zaan. Het college van B&W stelt de ruimtelijke onderbouwing vast.

* Het aanleggen van een weg aan de zuidzijde van parkeergarage Rustenburg aansluitend op de nieuw te bouwen brug over de Vaart in Zaandam. Verder is vastgesteld dat als ruimtelijke onderbouwing zal dienen het bestemmingsplan Inverdan, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 6 juli 2006.

* De aanleg van aan- en afvoerwegen naar de parkeergarage Rustenburg en naar de nieuw te bouwen brug over de Vaart in Zaandam. Als ruimtelijke onderbouwing dient het bestemmingsplan Inverdan.
* Het verlenen van vrijstelling van het bestemmingsplan voor het vergroten van een bestaande bedrijfshal en een kantoor op het adres Ringweg 330 te Zaandam. Het college van B&W stelt de ruimtelijke onderbouwing vast.

* Het aanleggen van 28 parkeerplaatsen op de locatie Terschellingstraat te Zaandam. Het college van B&W stelt ook de ruimtelijke onderbouwing vast.

* Het bouwen van 18 appartementen en 8 woningen op het adres Cor Bruijnweg 116 in Wormerveer. B&W stellen de ruimtelijke onderbouwing vast.

Het college van B&W stelt vast dat de zienswijzen die zijn ingebracht in het kader van de vrijstellingsprocedure ex artikel 19, tweede lid WRO voor het bouwen van 7 woningen op de locatie Weiver 119 in Westzaan geen aanleiding vormen om het voorgenomen besluit te wijzigen. De gevraagde bouwvergunning wordt dan ook verleend met vrijstelling van het bestemmingsplan ex artikel 19, tweede lid WRO.

Monumentencommissie Zaanstad
B&W nemen het verslag van de vergadering van de monumentencommissie van 1 juni 2006 voor kennisneming aan.