Gemeente Zaanstad

Naturalisatieceremonie Zaanstad 9 Nederlanders rijker 02-11-2006

De gemeente Zaanstad verwelkomt maandag zes november negen nieuwe Nederlanders tijdens de naturalisatieceremonie. De aanwezigen ontvangen uit handen van loco-burgemeester Ronald Ootjers de Bekendmaking van verlening van het Nederlanderschap. Tegelijkertijd krijgen zij een stemkaart voor de verkiezingen op 22 november. Het is de tweede keer dat de gemeente zo'n verplichte
naturalisatiebijeenkomst organiseert. Na deze ceremonie zijn er in Zaanstad dit jaar 144 personen Nederlander geworden.

Een van de aanwezigen die maandag Nederlander wordt, is de 19-jarige Murat Yildirim. De uit Turkije afkomstige Yildirim is profvoetballer bij Ajax. Yildirim krijgt de Nederlandse identiteit via een verkorte procedure: de zogenaamde optie. Dit houdt in dat hij bij de gemeente een verklaring heeft afgelegd. Als aan alle eisen is voldaan, bevestigt de burgemeester dat hij Nederlander is geworden. Een optieaanvraag neemt ongeveer drie maanden in beslag. Over het algemeen gaat het om mensen die in Nederland zijn geboren, de zogenaamde tweede of derde generatie, of mensen van 65 en ouder die al vijftien jaar onafgebroken legaal in Nederland wonen. Zij hoeven geen naturalisatietoets af te leggen.

De overige acht betrokkenen zijn Nederlander geworden door naturalisatie. Na het succesvol afleggen van de naturalisatietoets wordt een naturalisatieaanvraag ingediend bij de gemeente. De IND beoordeelt uiteindelijk de aanvraag. Na goedkeuring zet de Koningin haar handtekening. Deze procedure duurt zes tot twaalf maanden. Over het algemeen gaat het hier om mensen die minimaal vijf jaar onafgebroken met een geldig legitimatiebewijs in Nederland wonen.

De gemeente Zaanstad organiseert meerdere keren per jaar een naturalisatieceremonie. De `nieuwe Nederlanders' zijn sinds 1 oktober 2006 verplicht de bijeenkomst bij te wonen.

Programma 6 november 2006

14.00 uur ontvangst Murat Yildirim door loco-burgemeester Ronald Ootjers in de kamer van de Burgemeester

14.30 uur ontvangst andere betrokkenen in de Raadszaal

15.00 uur uitreiking uittreksels naturalisatiebesluit