Gemeente IJsselstein


Gemeentelijke organisatie

Stemmen met het rode potlood

Datum: vrijdag 3 november 2006
Het rode potlood moet weer uit de kast worden gehaald om de inwoners hun stem uit te laten brengen. IJsselstein krijgt geen stemmachines voor de verkiezingen op 22 november a.s.

IJsselstein heeft na de berichtgeving over de afgekeurde Sdu-stempc's bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de voorkeur aangegeven, gebruik te maken van de extra beschikbare Nedap-stemmachines om toch via de computer te kunnen stemmen. Het aantal Nedap-machines is echter te beperkt om aan ieders wensen tegemoet te komen. Het ministerie van BZK heeft de verdeling van de machines gemaakt en IJsselstein bericht dat zij één van de gemeentes zijn die met het rode potlood moeten gaan stemmen. Het ministerie van BZK heeft de gemeentes die naast de landelijke verkiezingen ook een referendum houden of tegelijkertijd met de landelijke verkiezingen een lokale verkiezing houden ten gevolge van herindeling gemeentes, de voorkeur gegeven bij de beschikbaarstelling van een stemmachine. Daarnaast is gekeken naar het verleden: hoe lang gemeentes bij verkiezingen al met een stemmachines werken. Kosten
Het ministerie van BZK begeleidt de gemeentes die overgang tot het stemmen met het potlood. Het ministerie levert onder andere de stemhokjes en de stembussen. Ook nemen zij hiervoor de kosten voor hun rekening.
Bezetting stembureaus
Voor het handmatig verwerken van de stemmen is extra bezetting in de stembureaus noodzakelijk. De gemeente gaat hiervoor leden werven. Ook krijgen de leden van de stembureaus nieuwe instructie over de werkwijze bij het handmatig verwerken van uitgebrachte stemmen. Door de handmatige verwerking zullen de uitslagen ook later bekend zijn, dan men in de laatste jaren in IJsselstein gewend was. Kandidaatslijsten
In de loop van de volgende week worden (volgens schema van de Kieswet) de kandidaatslijsten verspreid. Op de achterzijde van de lijsten is een instructie opgenomen voor het stemmen met de Sdu-stempc. Inwoners worden via huis-aan-huis post, de gemeentepagina in het Zenderstreeknieuws en de website www.ijsselstein.nl geattendeerd op de andere wijze van stemmen.