Idol Raffaëla viert feest met Greenpeace en Haagse scholieren

Stichting greenpeace nederland

http://www.greenpeace.nl

Idol Raffaëla zingt voor de eerste keer na de geboorte van haar dochtertje op het Montessori Lyceum in Den Haag. Het Lyceum verdiende dit optreden omdat de leerlingen de meeste e-mails hebben verstuurd bij een internetactie van Greenpeace Nederland tegen giftige stoffen in consumentenproducten. Honderden leerlingen uit het middelbaar onderwijs hebben afgelopen half jaar e-mails verstuurd aan Europese en nationale politici. De leerlingen vroegen om een streng nieuw Europees wetsvoorstel voor chemische stoffen REACH (Registration Evaluation and Authorisation of Chemicals). Gifstoffen moeten daarbij verplicht vervangen worden door schone alternatieven. De leerlingen van het Haags Montessori Lyceum waren het ijverigst achter de computer en wonnen daarmee het exclusieve eerste optreden van Raffaëla na haar zwangerschap.

De e-mailactie is uitgevoerd in samenwerking met het blad PAUZE. In het blad werden de leerlingen geïnformeerd over de aanwezigheid van schadelijke stoffen in cosmetica en andere consumentenproducten en gevraagd om mee te doen aan de e-mailactie. 'Het is goed om te zien dat ook jonge mensen zich zorgen maken over giftige stoffen', zegt Bart van Opzeeland, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace. 'Als we de problemen nu niet oplossen zitten zij straks met de smerige erfenis.' Tot op heden hebben bijna 11.000 mensen hun bezorgdheid over REACH via e-mail aan de betrokken politici getoond. Helaas is het Nederlandse standpunt nog steeds te slap.

Vorige maand heeft de Milieucommissie van Europa onderschreven dat schadelijke stoffen verplicht vervangen moeten worden door schone alternatieven. Nu is de Raad van Europa aan zet om dit te bevestigen. De regering Balkenende steunt het vervangingsprincipe in het nieuwe wetsvoorstel REACH niet. 'Bij jongeren populaire merken zoals Sony, Puma en Clarins bewijzen dat het mogelijk is om producten te maken zonder schadelijke stoffen, het is daarom onbegrijpelijk dat Nederland een verplichte overstap op schone alternatieven niet steunt in REACH', aldus Van Opzeeland.

De Europese Unie moet zich volgens Greenpeace hard maken voor een streng chemicaliënbeleid, zodat bedrijven worden gedwongen te stoppen met het gebruik van gif in hun producten. Daarom moet er een verbod worden opgenomen in REACH op de productie en op het gebruik van giftige stoffen én een verplichte overstap van de industrie op niet-schadelijke alternatieven. Voor veel schadelijke stoffen bestaan immers goede alternatieven. Bovendien wil de milieuorganisatie bewezen wordt dat een stof veilig is voordat deze op de markt gebracht mag worden. Informatie over stoffen en producten moet voor iedereen toegankelijk zijn. Alleen met deze wettelijke maatregelen kan een eind worden gemaakt aan de onnodige vervuiling die mens en milieu treft, en waar ook jongeren hun hele leven last van zullen hebben.

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Andre van der Vlugt, persvoorlichting Greenpeace Nederland
06-25031015
Bart van Opzeeland, campagneleider Giftige Stoffen Greenpeace
06-53478693

Het optreden vindt plaats op het Haags Montessori Lyceum, Nassau Bredastraat, 2596 AK Den Haag. Zaal open 20.00. Wilt u tijdens het schoolfeest foto-, film-, of geluidsopnames maken van Raffaëla, dan kunt u zich wenden tot The Entertainment Group, Mike Dobbinga, telefoon: 035 625 60 00