EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

03-11-2006 - EVO: 'Druk op uitbreiding A1 neemt toe'

EVO constateert dat de druk van bedrijfsleven en regionale politiek om de A1 in de toekomst uit te breiden steeds meer toeneemt. Zo heeft het kamerlid Van Hijum (CDA) minister Peijs deze week gevraagd om te bezien of in het kader van onderhoud tussen Deventer-Oost en Lochum de weg niet met een extra strook kan worden uitgebreid.

Het onderhoud vindt waarschijnlijk in augustus volgend jaar plaats. De minister heeft nog niet geantwoord op de vragen van de Tweede Kamer. Wel heeft zij inmiddels aangekondigd om te onderzoeken of de spitsstrook op de A1 vaker open kan. Dit naar aanleiding van vragen van de Tweede Kamer vorige maand. EVO is van mening dat vooral in het geval van ongelukken de spitsstrook opengesteld moet kunnen worden.

Naar aanleiding van de bespreking van de regionale politiek met de minister die begin oktober plaatsvond, heeft de minister bovendien toegezegd de mogelijkheid van een verdere uitbreiding te willen onderzoeken. Dit onderzoek moet in juni 2007 zijn afgerond. EVO is blij met dit initiatief, en had dan ook de afgelopen jaren bij landelijke politici erop aangedrongen om de A1 niet te vergeten na de aanleg van de spitsstrook.

Dit dreigde wel te gebeuren als gevolg van de nieuwe inzichten in de Nota Mobiliteit die de problemen op de A1 negeert. Aan- en afvoer van veel bedrijven in Overijssel vindt echter plaats via de A1. Vertragingen kosten het bedrijfsleven dan ook veel geld. EVO schat de schade als gevolg van de files op de A1 tussen Deventer en Apeldoorn in 2006 op ongeveer 13 miljoen euro.