Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Dynamische Snelheidsindicator (DSI) op straat

In de gemeente Hoogezand-Sappemeer staat sinds een aantal weken de Dynamische Snelheidsindicator (DSI) op straat. Deze geeft de snelheid aan van rijdende auto's en confronteert de automobilisten met de snelheid.

De bedoeling hiervan is dat de automobilisten zich bewuster worden van de gereden snelheid en, indien nodig, deze verminderen. De DSI past in de tweede fase van het project Duurzaam Veilig, dat vooral is toegespitst op het gedrag van weggebruikers. De eerste fase was gericht op infrastructurele maatregelen en is inmiddels afgerond.

Terwijl de eerste fase zich nog vooral richtte op het nemen van maatregelen op de wegen, zal dit zich in de tweede fase verbreden tot de gehele verkeersveiligheidsproblematiek. Duurzaam Veilig is opgebouwd rondom de 3 E's van engineering (infrastructuur), education (educatie) en enforcement (handhaving).

Handhaving is in eerste instantie een zaak voor de politie. Educatie is niet alleen een zaak voor de overheid, ook maatschappelijke organisaties worden er zoveel mogelijk bij betrokken. Veilig Verkeer Nederland (3VO) werft bijvoorbeeld verkeersouders op de scholen, organiseert verkeersexamens op de scholen en deelt affiches uit aan verkeersdeel-nemers over diverse onderwerpen. Educatie en voorlichting moeten de bewustwording van verkeersdeelnemers vergroten, waardoor het verkeersgedrag verbetert. In de tweede fase moet dus de gedragsbeïnvloeding nieuw elan krijgen.

De DSI is een flexibel inzetbaar snelheidsmeetsysteem voor alle type wegen. Aanleiding voor het gebruik is dat de gemeente Hoogezand-Sappemeer in toenemende mate wordt geconfronteerd met klachten van bewoners over het te hard rijden in buurten waar 30 km/uur de maximum snelheid is. Bij de DSI worden de snelheden aangeduid met bijbehorende beelden, zoals snelheden, tekst of pictogrammen. Op een aanhanger staat een display die de snelheid meet en laat zien aan de weggebruiker. De snelheidsgegevens worden opgeslagen en later geanalyseerd.

Iedere twee weken wisselt de DSI van locatie. Een week om daadwerkelijk langs de kant van de weg te staan, de andere week om uit te lezen, op te laden en eventueel onderhoud te plegen. Inmiddels heeft de DSI al proef gedraaid op de Noordbroeksterstraat, Van Limburg Stirumlaan en Zuiderkroon. Tot en met april volgend jaar staat de DSI langs diverse straten. Meestal zullen dit wegen zijn waarop de maximum snelheid 30 km per uur is. De komende weken staat de DSI op de volgende plaatsen:


- in november op de A. Kuijpersingel en de Kalkwijk;


- in december op de Stationsweg/ Parallelweg en de Van Neckstraat.