Gemeente Hoogeveen

Afzender: SWW, wooncorporaties Actium, Domesta en Woonconcept en gemeente Hoogeveen

Hoogeveen start met buurtbemiddeling

In 2005 heeft de gemeenteraad van Hoogeveen besloten extra investeringen te doen in Veiligheid. Buurtbemiddeling is één van die extra investeringen. Bij Buurtbemiddeling helpen goed getrainde vrijwilligers ergernissen en ruzies tussen buren of buurtgenoten op te lossen. Hoogeveen is de eerste gemeente in Drenthe met dit initiatief. Vrijdag 3 november geeft wethouder Klaas Smid het startsein voor een team van zes buurtbemiddelaars.

Buurtbemiddeling is een samenwerking tussen de gemeente Hoogeveen en de wooncorporaties Domesta, Woonconcept en Actium. Stichting Welzijnswerk (SWW) coördineert de uitvoering.

Buren vinden zelf oplossing

De buurtbemiddelaars zijn goed getrainde vrijwilligers die luisteren naar het verhaal van beide partijen en proberen hen samen aan tafel te krijgen. Dat gebeurt op een neutrale plek. De buurtbemiddelaars helpen vervolgens bij het gesprek. Ze stellen zich neutraal op, geven geen oordeel en spelen niet voor rechter. De bemiddelaars stimuleren de partijen zelf een oplossing te vinden. Uiteraard hebben ze een geheimhoudingsplicht.

Wethouder Klaas Smid ziet op twee fronten voordelen door buurtbemiddeling. âAan zowel veiligheid als leefbaarheid in de buurten kunnen buurtbemidelaars een waardevolle bijdrage leveren. Problemen met buren kunnen immers het woonplezier enorm aantasten. Bovendien kan een eind van een conflict leiden tot nieuw contact.â

Gratis naar beter contact

âAls partijen zelf een oplossing vinden voor hun probleem, werkt dat vaak veel beter dan als bijvoorbeeld de politie of de wooncorporaties een oplossing oplegt,â zegt Frederike Lunenberg, de coördinator van SWW voor Buurtbemiddeling. âAls partijen zelf een oplossing vinden, zijn ze daar allebei tevreden mee en is de kans veel groter dat het probleem ook daadwerkelijk uit de wereld is. Buurtbemiddeling leidt vaak tot een beter contact met de buren. Bovendien is buurtbemiddeling gratis.â

Vrijwillige deelname

Voorwaarden voor buurtbemiddeling zijn dat de partijen vrijwillig deelnemen, dat ze de tijd hebben om met elkaar te praten en de wil om hun problemen op te lossen. Dus kan Buurtbemiddeling ingeschakeld worden bij ergernissen, conflicten en ruzies tussen buren en buurtgenoten en bij individuele klachten. Voorbeelden zijn situaties met herrie, stankoverlast en rommel. Buurtbemiddeling is niet geschikt bij conflicten rond alcohol- of drugsverslaving, buitensporige agressie, crisissituaties of conflicten binnen één familie. Daar zijn andere hulpinstanties voor.

Buurtbemiddeling is een van de extra investeringen van de gemeente in veiligheid. Andere maatregelen zijn stewards in het uitgaanscentrum, een proeftuin met cameratoezicht en het schooladoptieplan (âagent voor de klasâ).

Aanmelden

Iedereen die een oplossing zoekt voor een probleem met de buren, kan contact opnemen met de SWW voor Buurtbemiddeling. Frederike Lunenberg is contactpersoon bij de SWW. Het adres is SWW/Buurtbemiddeling Hoogeveen, Postbus 131, 7900 AC Hoogeveen, telefoon: (0528) 278855, email: buurtbemiddeling@welzijnswerk-hoogeveen.nl. Ook organisaties kunnen problemen tussen buren aanmelden: SWW, wooncorporaties, politie, gemeente, huisartsen en andere organisaties.

Buurtbemiddelaar worden

Ook wie interesse heeft in de rol van buurtbemiddelaar, kan contact opnemen met SWW. De ideale buurtbemiddelaar is sociaal bewogen, enthousiast, straalt vertrouwen en rust uit, kan goed luisteren, vragen stellen en doorvragen en kiest geen partij.
---

3 november 2006