Ingezonden persbericht


Bouw bajesboten Zaandam stilgelegd

Dinsdag 31 oktober 2006 is de bouw van de twee detentieboten voor vreemdelingen in Zaandam op last van de Gemeente Zaanstad stilgelegd. De opening van de boten is hiermee opnieuw uitgesteld, nu met een half jaar tot april 2007.

De gemeente verleende op 5 september jl. de Rijksgebouwendienst een bouwvergunning onder voorwaarde dat de technische gegevens aangaande de fundering en staalconstructies nog overlegd moesten worden. Dit is echter niet gebeurd. Tevens is de hand gelicht met veiligheidsvoorschriften. Wethouder Egberts is woedend over de werkwijze van de Rijksgebouwendienst. "Het ging om wandbekleding die in Rotterdam al was afgekeurd wegens brandgevaar. Ze wilden het hier gewoon weer toepassen. En dat is maar een van de vele voorbeelden van hoe het werkt. Het is ongelofelijk", aldus Egberts op een commissievergadering. De bouwactiviteiten werden dinsdagmiddag gelijk gestaakt.

De Gemeente Zaanstad is sinds het uitkomen van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven in een steeds moeilijkere positie terechtgekomen. Het akkoord met de bouw van de bajesboten (totaal 600 plaatsen) is genomen onder de stricte voorwaarde dat de bouw van een strafgevangenis in Zaandam doorgang zou vinden en dat er in de tijdelijke bajesboten voor vreemdelingen geen uitgeprocedeerde asielzoekers zouden komen. De toezegging van de kant van Justitie is gedaan door de directeur van de Tijdelijke Directie Bijzondere Voorzieningen van de Dienst Justitiële Instellingen (DJI), dhr Kroon. Als verantwoordelijke voor de bouw van de uitzetcentra en detentiecentra voor vreemdelingen kwam hij de gemeenteraad Zaanstad hiervoor hoogstpersoonlijk toespreken.
Dhr Kroon is echter eind vorige week door de minister Hirsch Ballin op non-actief gesteld. De DJI is volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven die de schipholbrand onderzocht primair verantwoordelijk voor de brandveiligheid in de detentiecentra. Kroon moest als een van de direct betrokkenen het veld ruimen. Hij is degene die de gemeente Zaanstad toezegde dat er geen uitgeprocedeerde asielzoekers maar slechts 'criminlen' in de bajesboten zouden komen. Hij beweerde echter tegelijkertijd ook dat er in het Detentiecentrum Zeist geen uitgeprocedeerde asielzoekers zouden zitten, terwijl dit weldegelijk het geval is. Zo was er in september jl. in Nederland veel ophef over de gevangenschap van het 8-jarige Chinese jongetje Hui die met zijn uitgeprocedeerde moeder in het Detentiecentrum Zeist gevangen werd gehouden. Ook op dit punt is de gemeente Zaanstad door DJI een loer gedraaid. Er komen niet slechts criminelen op de boten in Zaandam. All Included heeft dit met acties en argumenten proberen duidelijk uiteengezet. Toch heeft het links gemeentebestuur (PvdA, SP, Groen Links en CDA) met dhr Kroon een deal gesloten.

All Included vindt de opstelling van deze linkse partijen uiterst schijnheilig en getuigen van kiezersbedrog.
Zo heeft de PvdA Zaanstad in oktober jl. de oproep ondertekend voor de wake ter nagedachtenis van de schipholbrand die eind oktober bij de bajesboten in Zaandam is gehouden. In de oproep wordt immers gesproken over bajesboten als onveilige centra en over insluiting van niet criminele asielzoekers. Dat is nu precies waar de PvdA Zaanstad zelf mede verantwoordelijk voor is als de bajesboten straks in gebruik genomen zullen worden.
PvdA-wethouder Egberts heeft de komst van de bajesboten verkocht als een oplossing van een criminaliteitsprobleem, terwijl deze extra 600 detentieplaatsen om de uitvoering gaan van een anti-immigratie politiek. Groen Links en de SP Zaanstad hebben eveneens boter op hun hoofd daar zij voor de boten hebben gestemd en vervolgens beide op hun initiatief een anti-bajesboten standpunt hebben bewerktstelligd voor het landelijke partijprogramma van hun partij. 'Noodvoorzieningen zoals tijdelijke cellencomplexen en bajesboten zijn uit den boze en worden zo snel mogelijk gesloten', zo stelt het verkiezingsprogramma van Groen Links. 'Vreemdelingen horen niet te worden bewaard op zogenoemde 'bajesboten'', zegt de SP.

Toch weten PvdA, Groen Links en de SP Zaanstad voor de bouw van de bajesboten in eigen gemeente te stemmen met werkgelegenheid als argument. Dat migranten door deze hele gang van zaken worden gecriminaliseerd wordt op de koop toegenomen.

All Included hoopt nog steeds dat gemeente Zaandam de moed zal hebben om niet alleen de bouw stil te leggen omwille van de brandveiligheid, maar om helemaal van de bajesboten af te zien, en wel omwille van de mensenrechten.

All Included
3 november 2006

All included is een actiegroep die een bijdrage wil leveren aan een ander migratiepolitiek waarbij een open samenleving en open grenzen uitgangspunt is. In deze tijd van globalisering moet migratie erkend worden als een onderdeel van de wereld waarin wij leven. All- in keert zich tegen een repressief vreemdelingenbeleid en volgt vreemdelingendetentie waaronder de bajesboten in Zaandam nauw. Meer informatie over all included, de detentieboten en de acties hieromtrent vindt u op www.allincluded.nl

info@allincluded.nl
http://www.allincluded.nl
van ostadestraat 49B
1072 SN Amsterdam
tel 020-3795236