Gemeente Heiloo


Heiloo stemt op 22 november met potlood

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft bepaald dat er in de gemeente Heiloo tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november gestemd gaat worden met stembiljetten en potlood. Dit is bepaald omdat de stemmachines die Heiloo zou inzetten, niet zijn goedgekeurd. Het ministerie gaat er samen met Heiloo en de andere betrokken gemeenten voor zorgen dat er op een veilige en verantwoorde manier gestemd kan worden op 22 november.

De beslissing van minister Nicolaï heeft belangrijke gevolgen voor de organisatie van de verkiezingen op 22 november a.s. De gemeente Heiloo heeft geen potloden, stemhokjes en stembussen meer beschikbaar. De kiesgerechtigden en stembureauleden moeten nieuwe instructies ontvangen. Op de avond van de verkiezingen gaat het tellen van de stemmen langer duren. Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt alle mogelijke logistieke (stemhokjes, stembussen, potloden e.d.) en organisatorische ondersteuning geleverd bij de voorbereidingen van de verkiezingen op 22 november. Alle extra kosten die de aangepaste werkwijze met zich meebrengt, neemt het ministerie voor haar rekening. De inwoners van Heiloo ontvangen over de gewijzigde manier van stemmen en gang van zaken nog nadere informatie.

Geen goedkeuring stemmachine Sdu
Op 30 oktober jl. heeft minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties de goedkeuring geschorst van de Newvote stemmachines (van Sdu), die in onze gemeente ingezet zouden worden tijdens de verkiezingen op 22 november a.s. Het schorsen van de goedkeuring van de Newvote stemmachines van Sdu betekent dat deze stemmachines niet kunnen worden gebruikt bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november. Naast de gemeente Heiloo treft dit nog 34 andere gemeenten.

Aan de beslissing om de goedkeuring voor de Newvote stemmachines van Sdu in te trekken ligt een onderzoek ten grondslag dat heeft uitgewezen dat met de Newvote stemmachines het (grond)wettelijk vastgelegde recht op vrije en geheime verkiezingen niet is gewaarborgd. De straling die de apparatuur uitzendt, is dermate sterk dat met elektronische apparatuur het stemgedrag van de kiezer kan worden gevolgd. Het ministerie heeft onderzocht of er langs organisatorische weg of anderszins effectieve maatregelen kunnen worden getroffen om dit te voorkomen. Gebleken is dat deze maatregelen, gezien de korte termijn tot de verkiezingen, niet voorhanden zijn.