Gemeente Den Helder

03-11-2006 Raadsleden vragen inwoners suggesties voor profiel Helderse burgemeester
De inwoners van Den Helder kunnen hun gemeenteraad laten weten wat voor soort burgemeester zij voor hun stad wensen. De gemeenteraadsfracties houden met die voorkeur rekening bij het opstellen van de profielschets voor de opvolger van waarnemend burgemeester Geke Faber, die tot 1 mei 2007 in Den Helder werkzaam zal zijn.

Tijdens een overleg deze week met de commissaris van de Koningin in Noord-Holland hebben de aanwezige fractievoorzitters van de Helderse gemeenteraad besloten de eigen achterban via Internet te vragen aan welk profiel de burgemeester van Den Helder volgens hen moet voldoen. Die suggesties nemen de partijen mee bij het vaststellen van de profielschets. De Nieuwediepers kunnen vanaf morgen, zaterdag 4 november, tot en met zondag 26 november hun wensen en verwachtingen over de ideale kandidaat kenbaar maken via de website www.onzeburgemeester.nl, een initiatief van gemeenteraadslid Kees Visser. Die verzamelt de binnengekomen suggesties. Daarnaast kunnen de inwoners via de afzonderlijke sites van de politieke partijen reageren. De adressen zijn te vinden via
deze website.
Voordat een vacature voor een burgemeester wordt opengesteld stelt de gemeenteraad een profielschets vast. Hierin staat welke persoonlijke vaardigheden en welke stijl van werken het best bij de gemeente past. Dat helpt bij de zoektocht naar de meest geschikte persoon voor de burgemeestersfunctie in de betreffende gemeente. De vertrouwenscommissie selecteert twee kandidaten, met de achterliggende vraag: met welke stijl is de bestuurspraktijk in onze gemeente het meest gediend? Ook spelen bestuursvaardigheden een rol in de keuze. Moet het iemand zijn die goed kan luisteren, anderen kan coachen, moet hij of zij uitblinken in overtuigingskracht of doorzettingsvermogen? Moet het accent liggen op iemand die snel signalen oppikt, inzicht heeft in de ambtelijke organisatie, besluitvaardig is, goed kan netwerken of kan onderhandelen? Tal van vaardigheden spelen een rol in de zoektocht naar de meest geschikte kandidaat.

De gemeenteraad van Den Helder bespreekt op 30 november de conceptprofielschets voor de burgemeester van Den Helder en stelt die vast. Vervolgens wordt in december de vacature door de commissaris van de Koningin in Noord-Holland opengesteld en buigt de vertrouwenscommissie zich over de eventueel geschikte kandidaten. De nieuwe burgemeester zou per 1 mei 2007 kunnen worden benoemd.