Universiteit Maastricht

3 november 2006
Prof.dr. Harry Hummels introduceert de `eet-ische workshop' Oratie over het verband tussen ethiek en restaurants

Bij zijn inauguratie als hoogleraar Ethiek, Organisaties en Samenleving aan de Universiteit Maastricht presenteert prof.dr. Harry Hummels aanstaande vrijdag zijn boek `Cooking the books'. Dit boek koppelt ethische vraagstukken (food for thought) aan recepten. Managers en beleggers, die niet elke dag stilstaan bij de ethische vraagstukken van deze tijd, kunnen hiermee aan de slag gaan in `Eet-ische workshops'. De hoogleraar hoopt zo bij te dragen aan het gesprek tussen managers, beleggers en maatschappelijke organisaties over sociale, ethische en milieuvraagstukken.

Prof. dr. Harry Hummels werd op 1 januari 2006 benoemd tot hoogleraar Ethiek, Organisaties en Samenleving aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de Universiteit Maastricht. Hij heeft een aanstelling voor één dag per week. Daarnaast is hij directeur Commercie van SNS Asset Management, gespecialiseerd in duurzaam vermogensbeheer. Bij zijn oratie op vrijdag 3 november benadrukt hij het belang van ontmoetingen als het gaat om ethisch en verantwoord ondernemen, aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen praktijkervaring in de financiële dienstverlening.

"Pas bij een daadwerkelijke ontmoeting tussen een onderneming en haar stakeholders komt een dialoog op gang die verder strekt dan een zakelijke calculatie van morele voors en tegens", zo stelt Hummels in zijn rede. Om die ontmoetingen op gang te brengen ontwikkelde hij een nieuw instrument: de `eet-ische workshop'. Deelnemers worden tijdens een kookworkshop, lunch of diner aangezet tot een goed gesprek. Cooking the books behandelt in elk hoofdstuk een ethisch vraagstuk (`food for thought'), gekoppeld aan een recept. Enkele voorbeelden: geef je ontwikkelingshulp aan landen waar corruptie heerst? (recept: Curry-option), de onevenredige voedselverdeling (obesitas in westerse landen tegenover ondervoeding in ontwikkelingslanden, recept: WTO Watch The Obese) en de opkomst van de hedonistische samenleving (recept: La Grande Bouffe). Het boek (uiteraard gedrukt op papier met FPC-keurmerk) wordt na afloop van de oratie uitgereikt aan het aanwezige publiek. Cooking the books is tevens in de boekhandel verkrijgbaar, voor EUR 18,95 (EUR 2,50 komt daarvan ten goede aan het Ronald McDonaldhuis).

Noot voor de pers:
De volledige tekst van de oratie is vanaf vrijdagavond 3 november beschikbaar via de website van de UM (klik hier). Prof.dr. H. Hummels spreekt zijn inaugurele rede uit op vrijdag 3 november 2006 om 16.30, in de aula van de Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6.
Voor contact met Prof. Hummels kunt u hem rechtstreeks benaderen, tel. 06 1098 1289 of via zijn beide emailadressen: h.hummels@aim.unimaas.nl en harry.hummels@sns.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.