Provincie akkoord met nieuwe kostentoedeling waterschap

Het waterschap verricht steeds meer taken in het stedelijk gebied. Het waterschap wil de methode van kostentoedeling hierop aanpassen. Hiervoor is een wijziging van het Reglement voor Waterschap Zuiderzeeland vereist. Gedeputeerde Staten hebben besloten mee te werken aan een wijziging van het reglement. Eigenaren van woningen en bedrijven zullen daardoor in 2008 meer waterschapslasten gaan betalen terwijl agrariërs en natuurorganisaties dan minder waterschapslasten gaan betalen.

Waterschap Zuiderzeeland heeft gevraagd om deze wijziging van het reglement waarmee per 1 januari 2008 een nieuwe methode van kostentoedeling wordt ingevoerd. Met deze `methode Delfland' worden de kosten van het waterschap anders verdeeld over de belanghebbenden in het waterschapsgebied. De methode Delfland sluit beter aan bij de taken van het waterschap.

Op 10 oktober 2006 heeft de Algemene Vergadering (AV) van Waterschap Zuiderzeeland unaniem besloten over te schakelen op een nieuwe methode. De AV vindt de bestaande methode van kostentoedeling (Oldambt) niet meer aansluiten bij de taakuitoefening van het waterschap en de ontwikkelingen in het waterbeheer. Het waterschap verricht in toenemende mate taken in het stedelijk gebied. Het waterschap wil de methode van kostentoedeling op deze taakontwikkeling aanpassen.

Met de methode van kostentoedeling wordt bepaald welk aandeel van de kosten van het waterschap wordt opgebracht door de ingezetenen (de inwoners van het waterschapsgebied) en welk deel door de specifieke belangencategorieën (eigenaren van woningen, bedrijven en ongebouwde percelen). Daarmee is de methode van kostentoedeling van invloed op de hoogte van de waterschapsbelasting. Uit berekeningen van het waterschap blijkt dat, onder invloed van de methode Delfland, huiseigenaren per jaar ca. 40 euro en bedrijven per jaar ca. 300 euro meer waterschapslasten gaan betalen. Agrarische bedrijven in de Noordoostpolder gaan per jaar ca. 1.400 euro minder betalen, agrarische bedrijven in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland ca. 2.300 euro minder en natuurterreinbeheerders ca. 1.500 euro minder.

Voor de introductie van de nieuwe methode van kostentoedeling is een wijziging van het Reglement voor Waterschap Zuiderzeeland noodzakelijk. Provincie en waterschap hebben eind oktober uitvoerig over de noodzaak van de wijziging gesproken. GS hebben daarop besloten mee te werken aan een wijziging van het reglement. GS achten d e lastenverschuivingen die het gevolg zijn van de nieuwe methode van kostentoedeling in het licht van de taakontwikkeling van het waterschap verklaarbaar. Als gevolg van eerdere beleidswijzigingen (Waterbeheer 21e eeuw en stedelijk waterbeheer) wordt het watersysteembeheer meer afgestemd op het belang van de huishoudens en bedrijven. Binnen het watersysteembeheer voltrekt zich ook bij andere waterschappen al enige jaren een lastenverschuiving richting huishoudens en bedrijven. Verder zal de lastenverschuiving in ieder geval in 2009 plaatsvinden door een wijziging van de Waterschapswet. Door per 1 januari 2008 over te schakelen op de methode Delfland wordt geanticipeerd op de watersysteemheffing.

De commissie Ruimte van Provinciale Staten zal op 13 december 2006 het besluit van Gedeputeerde Staten bespreken. Indien de commissie Ruimte instemt met de wijziging van het Reglement zal een ontwerp reglementswijziging worden opgesteld. Deze ontwerp reglementswijziging zal worden gepubliceerd. Alle belanghebbenden worden vervolgens in de gelegenheid gesteld op de ontwerp reglementswijziging te reageren. Deze inspraakreacties worden bij de vaststelling van de
reglementswijziging door Provinciale Staten betrokken. Uiteindelijk zal de minister van Verkeer en Waterstaat de reglementswijziging moeten goedkeuren. Naar verwachting kan deze goedkeuring in augustus 2007 plaatsvinden.