Provincie stelt omgevingsplan vast

Provinciale Staten hebben in een bijzondere bijeenkomst het nieuwe Omgevingsplan voor de provincie Flevoland vastgesteld. Daarmee is de koers van de ontwikkeling van de provincie vastgelegd voor de periode tot 2030 en is aangegeven wat de provincie de komende jaren, tot 2015, concreet gaat doen om de doelen op het gebied van water, milieu, landschap, wonen, werken, recreatie en bereikbaarheid te kunnen realiseren.

Hiermee is duidelijk geworden dat de provincie anders gaat werken dan in het verleden. Minder regels en meer aandacht en energie voor uitvoeringsactiviteiten, samen met gemeenten, waterschap, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.

De bijeenkomst werd onder grote belangstelling bijgewoond. Provinciale Staten blikten terug op een intensief planproces met een goed resultaat. Vooral het experiment met de burgerjury, als adviesorgaan van de Staten werd positief gewaardeerd. Ondanks het aanbrengen van een aantal belangrijke wijzigingen in het collegevoorstel blikt het college met tevredenheid terug op de besluitvorming . De provincie steunt de opstelling van Almere als het gaat om verbetering van de verbindingen tussen Almere en Amsterdam, als absolute voorwaarde voor het aanvaarden van de grote bouwopgave voor deze stad.

Belangrijkste discussiepunt was het OostvaardersWold, één van de eerste projecten waarin de provincie een nieuwe trekkersrol gaat spelen als het gaat om de herinrichting van het landelijk gebied voor natuur, waterberging, recreatie, wonen en werken. Provinciale Staten hebben in overgrote meerderheid ingestemd met nut en noodzaak van het project en hebben gekozen voor een ligging van de groen-blauwe zone van het OostvaardersWold rondom het Adelaarswegtracé. Ten opzichte van het Ontwerp Omgevingsplan is daarmee de ligging van de groen-blauwe zone aangepast.

Een tweede discussiepunt was de aandacht voor Noordelijk Flevoland. De provincie heeft besloten meer energie te steken in de economische ontwikkeling. De Staten vragen extra aandacht voor de leefbaarheid in de dorpen en het landschap. Het beperkende ruimtelijk beleid van de provincie op het gebied van intensieve veehouderij wordt afgeschaft, als gevolg van de sterk verbeterde landelijke regelgeving voor deze sector.

Nu het plan, na een uitgebreid proces van ruim twee jaar is vastgesteld gaat de provincie samen met vele partners in het gebied hard aan het werk om de gestelde doelen te realiseren. Met betrokken partijen zullen afspraken worden gemaakt over de wijze waarop wordt samengewerkt. Door een nieuw college van Gedeputeerde staten zal, na de verkiezing van provinciale staten in 2007, een uitvoeringsprogramma worden opgesteld waaruit blijkt welke prioriteiten gesteld worden in de uitvoering en wat de daarmee samenhangende kosten zijn.