Gemeente Assen


Actueel

Tien aanbieders van thuiszorg na aanbesteding

Assen, 3 november 2006

Meer dan negentig procent van de Assenaren die gebruik maken van huishoudelijke verzorging kunnen volgend jaar een beroep doen op dezelfde dienstverlener. Dat is de uitkomst van de openbare aanbesteding van de huishoudelijke verzorging voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. In totaal hebben veertien aanbieders aan de aanbesteding meegedaan.

Met de invoering van de WMO worden gemeenten vanaf 1 januari 2007 verantwoordelijk voor de huishoudelijke verzorging voor mensen met een beperking. Inwoners die nu al gebruik maken van deze zorgverlening merken daar nog weinig van. Door de wijze van aanbesteding heeft de gemeente er namelijk naar gestreefd om een zo groot mogelijk aantal van de bestaande aanbieders de zorg te laten verlenen. Met deze aanbieders sluit de gemeente een raamcontract waarin afspraken staan over prijs en kwaliteit. De cliënten die over moeten stappen naar een nieuwe aanbieder worden hierover persoonlijk geïnformeerd met een brief. De belangrijkste verandering voor nieuwe aanvragers is dat ze voor hun aanvraag naar het gemeentehuis moeten. Loket 33 gaat de aanvragen afhandelen. Ook Assenaren die een andere aanbieder voor de huishoudelijke verzorging willen kunnen terecht bij het loket.

Bij de aanbesteding is onderscheid gemaakt tussen HV1, Alfahulp en HV2, de uitgebreidere vorm van verzorging. Voor de gunning is rekening gehouden met vijf factoren. Het gaat om het inspelen op individuele wensen, afstemming en samenwerking, kwaliteit van dienstverlening, werkgelegenheid en prijs. De aanbesteding heeft in nauwe samenwerking met de gemeenten Tynaarlo en Haren plaatsgevonden. Beide gemeenten hebben deze week ook een besluit genomen over de aanbesteding. Per gemeente is de HV1 en HV2 apart aanbesteed.

Voor HV 1 kunnen inwoners van Assen terecht bij Samenzorg Thuiszorg en Kraamzorg, Thuiszorg Service Nederland, Stichting Zorg en Dienstverlening '94 (De Vijverhof), De Zorgzaak, Zorgkompas, Icare, Stichting De Nieuwe Zorg Thuis, Stichting Thuiszorg Groningen, En A1 Stichting Zorgverlening. Voor HV 2: zijn het de volgende aanbieders. De Zorgzaak, Stichting De Nieuwe Zorg Thuis, Icare, Zorgkompas, Stichting zorg en dienstverlening '94, Thuiszorg Service Nederland, Stichting Thuiszorg Groningen, Samenzorg Thuiszorg en Kraamzorg Noord Nederland, A1 Stichting Zorgverlening en De Leite. Al deze thuiszorgorganisaties bieden een goede kwaliteit tegen een redelijke prijs. Er zijn voor Assen bekende en nieuwe organisaties bij.

De gunning is voorlopig. Aanbieders die zijn afgewezen kunnen binnen veertien dagen een kort geding tegen de gemeente aanspannen. De gunning kan pas definitief worden na afwikkeling van dit geding. Bij het uitblijven van procedures is de gunning per 16 november definitief.