Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief 2060701560 Doorkiesnummer Ons kenmerk SV/WV/06/87587 Datum 3 november 2006 Onderwerp Kamervragen van het lid Bussemaker

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Bussemaker (PvdA) over te weinig terugbetaalde premie van de verzekering tegen het WAO-gat.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

Bijlage(n): Kamervragen en antwoorden

2060701560

Vragen van het lid Bussemaker (PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over te weinig terugbetaalde premie van de verzekering tegen het WAO-gat. (Ingezonden 18 oktober 2006)

Vraag 1
Bent u op de hoogte van de berichten dat verzekeraars burgers de afgelopen jaren niet voldoende premie hebben terugbetaald van de verzekering tegen het WAO-gat? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat verzekerden tussen de 80 tot 200 euro extra terug kunnen krijgen als ze een klacht indienen over de hoge kosten? Bent u bereid verzekerden te informeren over hun rechten in deze?

Vraag 3
Klopt het dat verzekeraars over de jaren 2004 en 2005 te hoge onkosten inhielden en deze niet of slecht worden onderbouwd door verzekeraars?

Antwoord 2 en 3
Volgens het Verbond van Verzekeraars heeft de Ombudsman Verzekeringen een zaak in behandeling van een werknemer die het niet eens is met de hoogte van de onkosten die zijn verzekeraar in rekening brengt bij het restitueren van de polis voor het WAO-gat over de jaren 2004 en 2005. Ik heb begrepen dat de behandeling van deze zaak nog niet is afgerond.

Over restitutie van premies en daarbij in te houden kosten kan ik opmerken dat op grond van artikel 7:938 BW verzekeraars gemaakte kosten mogen inhouden als zij premies restitueren. Voorbeelden van dergelijke kosten zijn administratie, incasso, polisonderhoud, schadebehandeling, re-integratieondersteuning, en informeren en adviseren van de klanten over de wetswijzigingen.

Vraag 4
Is ergens in de wet vastgelegd dat provisie die assurantiekantoren krijgen al dan niet mogen worden verhaald op de verzekerde? Zo ja, waar en hoe precies?

Antwoord 4
Verzekeraars die betaalde premies voor WAO-hiaatverzekeringen restitueren, mogen daarbij kosten verrekenen. Het moet gaan om een billijke vergoeding, waaronder volgens de Memorie van Toelichting op artikel 7:938 BW (Kamerstukken II, 19 529, nr. 3, pag. 18) ook provisie- en administratiekosten begrepen zijn.

Vraag 5
Indien u de vragen 2 en 3 niet volledig kunt beantwoorden, bent u dan bereid een ander onderzoek in te stellen naar de gang van zaken?


---

Vraag 6
Wat is uw oordeel over deze gang van zaken? Is het gedrag van verzekeraars van invloed op het vertrouwen dat u hebt ten aanzien van verzekeraars over het hybride stelsel van de uitvoering van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) alsmede op uw mening over de hoogte van de rentehobbel?

Antwoord 5 en 6

Het gaat hier om een kwestie tussen private partijen, waarbij op dit moment het Klachteninstituut Verzekeringen (met de Ombudsman Verzekeringen) een bemiddelende rol speelt. Het oordeel over de billijkheid van een bepaalde inhouding is uiteindelijk aan de rechter. Een en ander staat geheel los van de uitvoering van de WIA.


1) TV-programma Kassa, 7 oktober 2006


---