Gemeente Deventer

bouwvergunningen

Landelijke kwaliteit bouwvergunningen

Week 44, 3 november 2006

Goede dienstverlening en constante kwaliteit van vergunning

GEMEENTE SLUIT AAN BIJ LANDELIJKE KWALITEITSNORM BOUWVERGUNNINGEN

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 31 oktober 206 besloten om te gaan werken volgens de landelijke kwaliteitsnorm voor bouwvergunningen. Hiermee wil de gemeente Deventer maximale duidelijkheid bieden aan de klant en zorgen voor een goed niveau van dienstverlening. De kwaliteitsnorm maakt helder op welke wijze en op welke niveau de gemeente aanvragen om een bouwvergunning toetst. Om deze kwaliteitsslag te maken stelt het college voor extra banen te creëren. De gemeenteraad bespreekt de kwaliteitsnorm voor bouwvergunningen op 15 november 2006 in de Politieke Markt.

Het college stelt voor bouwvergunningen voortaan op vijf belangrijke thema's te toetsen. Deze thema's zijn constructieve veiligheid, brandveiligheid, bouwfysica, bouwkundig en installatievoorzieningen. Afhankelijk van de categorie (wonen, publiek, bedrijven, anders) is daarbij ook het niveau van toetsing bepaald. De toetsing varieert van alles controleren of controle op de belangrijkste onderdelen tot is er voldoende informatie over de uitgangspunten aangeleverd. Ook het gemeentelijke toezicht op bouwwerken verloopt volgens de criteria die bij toetsing worden gebruikt.

De gemeente geeft voortaan ook inzage in de stappen van afhandeling (ontvankelijkheid, bestemmingsplan, welstand, samenloop met andere vergunningen). De invoering van de landelijke kwaliteitsnorm in Deventer leidt tot een constante kwaliteit van vergunningverlening, en een snellere doorlooptijd van de aanvragen. De duidelijke normen leveren winst in tijd en geld voor zowel de klant en als de gemeente.

Invoering

De invoering van deze kwaliteitsnormen voor bouwvergunningen gebeurt in 2007. Daarmee loopt het hand in hand met de invoering van de omgevingsvergunning. In de omgevingsvergunning komen alle mogelijke vergunningen samen. Op 1 januari 2008 moet ook dat werken voor de klant.

Publicatiedatum: 4-11-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging zaterdag 4 november 2006