Ingezonden persbericht

Jeroen Hermkens Kunstenaar van het Jaar

Uit acht finalisten is Jeroen Hermkens als Kunstenaar van het Jaar 2006 gekozen. Daarmee versloeg Jeroen Hermkens zeven andere finalisten.
De winnaar wordt vanavond bekendgemaakt tijdens het Kunstweek Bal waar circa 450 kunstliefhebbers aanwezig zijn ter gelegenheid van de opening van de landelijke Kunstweek. Behalve de eer, krijgt de nieuwe Kunstenaar van het Jaar de BCD Travel Kunstweek Prijs ter waarde van ¤ 10.000,- en de BCD Trravel Kunstweek Reisbeurs, ter waarde van ¤ 3.000,-.

Op de tweede plaats eindigde Henk Helmantel, gevolgd door Gerti Bierenbroodspot. Op de vierde t/m achtste plaats eindigden respectievelijk Barend Blankert, Marlene Dumas, Erwin Olaf, Armando en Ronald Zuurmond.

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg de grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, het omvangrijke panel en het grote aantal uitgebrachte stemmen door het publiek, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden.

De verkiezing, die dit jaar voor het vierde achtereenvolgende jaar plaatsvond, heeft meer dan zes maanden geduurd. In totaal zijn circa 30.000 stemmen uitgebracht. Eerder werden Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003) tot Kunstenaar van het Jaar gekozen.

Veel van de hoog geëindigde kunstenaars exposeren werken op de Kunstweek Exposities in het Groot Handelsgebouw in Rotterdam. Daar zijn tijdens de Kunstweek van 3 t/m 12 november ruim 240 kunstwerken van 75 kunstenaars te bezichtigen. Er worden meer dan 8.000 bezoekers verwacht.

---

Klik hier voor afbeeldingen van kunstwerken: www.kunstweek.nl/pers.asp

Aanvullende informatie en meer beeldmateriaal: Stichting Kunstweek, telefoon 0162-589 585 (David Polak, voorzitter) en e-mail els.debar@kunstweek.nl.

U bent van harte welkom bij de bekendmaking van de Kunstenaar van het Jaar 2006 en de prijsuitreiking om 22.30 uur tijdens het Kunstweek Bal in het Groot Handelsgebouw in Rotterdam (direct naast het Centraal Station).

Aankondiging van uw aanwezigheid wordt op prijs gesteld op 0626 908 904 (Els de Bar) of 0614 634 712 (Charlot van Dommelen).