Ingezonden persbericht


Finalisten Kunstenaar van het Jaar bekend

De beeldend kunstenaars die zijn doorgedrongen tot de finale van de verkiezing Kunstenaar van het Jaar 2006 zijn bekend. Het zijn Armando, Gerti Bierenbroodspot, Barend Blankert, Marlene Dumas, Henk Helmantel, Jeroen Hermkens, Erwin Olaf en Ronald Zuurmond. Net buiten de boot zijn gevallen Ad Arma, Anton Corbijn, Noëlle Cuppens, Astrid Engels, Toos van Holstein, Mark Manders, Ans Markus en de Kunstenaar van het Jaar 2005, Jacques Tange. De acht finalisten zijn uit 25 halve finalisten gekozen door een panel van 200 kunstkenners. In de vierde en laatste ronde van de verkiezing bepaalt het publiek wie van de finalisten de nieuwe Kunstenaar van het Jaar wordt. De winnaar wordt tijdens het Kunstweek Bal op de eerste dag van de Kunstweek, 3 november, bekend gemaakt.

Het Kunstweek Bal
Het Kunstweek Bal vindt plaats in het Groot Handelsgebouw in Rotterdam. Meer dan vierhonderden kunstenaars, kunstliefhebbers en BN-ers zullen bij de bekendmaking van de Kunstenaar van het Jaar zijn. Behalve de eer, krijgt de nieuwe Kunstenaar van het Jaar de BCD Travel Kunstweek Prijs ter waarde van ¤ 10.000,-.

De verkiezing
De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg de grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, het omvangrijke panel en het grote aantal uitgebrachte stemmen door het publiek, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden.


---

Voor de redactie:


- De verkiezing Kunstenaar van het Jaar wordt georganiseerd door Stichting Kunstweek.


- Meer informatie: David Polak (voorzitter): davidpolak@kunstweek.nl of telefoon 0162 589 585. Bij afwezigheid: Els de Bar: els.debar@kunstweek.nl.