Time : 11:04:50
Date : 02 November 2006
Sender Name: EthiCom

Boeren bezorgd over voeding van morgen
Selectie zaaizaad enkel nog in functie van financiële winst

Zaaizaad van landbouwgewassen wordt vandaag hoofdzakelijk geselecteerd in functie van grootschalige handel en verwerking. Om zo de financiële opbrengsten voor de aandeelhouders van de agro-industrie te verhogen. Kwaliteit, smaak en variëteit, laat staan de noden van de boer en de consument tellen niet langer mee. De toekomst van ons voedsel ligt daarmee hoofdzakelijk in handen van de agromultinationals, waarover niemand vandaag nog afdoende controle heeft. Het beleid moet ingrijpen. Dat zeggen de NGO's Vredeseilanden, Wervel, Intach, Velt en Greenpeace die zich verenigden in de "Werkgroep Eigen zaadteelt". Op 3 november om 20u organiseren zij daarover een debat in de Aula Pieter De Somer in Leuven onder de titel "Biodiversiteit en voedselzekerheid".

Het gevolg van een en ander is dat de biodiversiteit stelselmatig verdwijnt. Nochtans is die belangrijk voor verdere selectie, zo stelt de Werkgroep Eigen Zaadteelt, die de problematiek van de toenemende verschraling van de biodiversiteit en de almaar grotere macht van de agrobusiness over het zaaizaad, aan de kaak stelt.

De inspanningen van de werkgroep situeren zich op drie vlakken. Eerst en vooral willen ze meer aandacht voor het thema biodiversiteit en voedselveiligheid/voedselzekerheid. Daarnaast vragen ze van de overheid meer middelen om de biodiversiteit in stand te houden en om boeren bij te staan bij vermeerdering en selectie van zaden.

Debat Biodiversiteit, de toekomst vna onze voeding; vrijdag 3 november, 20u,
Aula Pieter De Somer,
De Beriotstraat 24,
Leuven.

Programma:
20.00: inleiding door Louis De Bruyn
20.15: 3 getuigenissen uit de praktijk: een tuindersvrouw, een hobbytuinder, en een bewuste consumente vertellen wat diversiteit en voedingskwaliteit voor hen betekent.
20.45: voordracht door Dr. Jan Diek van Mansvelt
21.45-22.15: vragenronde met het publiek

Prof. Jan Diek van Mansvelt, is decennialang actief geweest in biologische landbouwkringen. Momenteel is hij op rust. Voorheen was hij hoogleraar Biologische landbouw aan de universiteit Wageningen, voorzitter van IFOAM (internationale koepel van de beweging voor biologische landbouw) en voorzitter van de Nederlandse biodynamische vereniging.

Einde persbericht