Ingezonden persbericht


Published: 08:15 03.11.2006 GMT+1 /HUGIN /Source: Gamma Holding NV /AEX: GAMN /ISIN: NL0000355824

Gamma Holding: ontwikkelingen eerste negen maanden

Omzet: EUR 576 miljoen (2005: EUR 547 miljoen); Bedrijfsresultaat (excl. herstructureringskosten): EUR 44,2 miljoen (2005: EUR 39,0 miljoen); Netto groepsresultaat: EUR 21,2 miljoen (2005: EUR 12,7 miljoen); Goede voortgang transformatieproces;
Verwachte groei bedrijfsresultaat (excl. herstructureringskosten) voor geheel 2006: 5-10%.

Over de eerste negen maanden steeg de omzet van Gamma Holding met 5% naar EUR 576 miljoen (2005: 547 miljoen). Het bedrijfsresultaat exclusief herstructureringskosten steeg met 13% naar EUR 44,2 miljoen (2005: EUR 39,0 miljoen). De herstructureringskosten bedroegen cumulatief EUR 2,3 miljoen (2005: EUR 9,1 miljoen). Het netto groepsresultaat steeg met 67% naar EUR 21,2 miljoen (2005: EUR 12,7 miljoen).

Ontwikkelingen derde kwartaal

De omzet steeg in het derde kwartaal fractioneel naar EUR 183 miljoen (2005: EUR 182 miljoen). Het bedrijfsresultaat (exclusief herstructureringskosten) steeg met 6% naar EUR 11,9 miljoen (2005: EUR 11,2 miljoen). Prijsdruk en aanzienlijk gestegen energieprijzen konden onder meer worden gecompenseerd door positieve effecten van 'Planning for growth' en kostenbesparende maatregelen bij Exotic Fabrics. Het netto groepsresultaat steeg met 81% naar EUR 5,4 miljoen (2005: EUR 3,0 miljoen).

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, bleef de omzet van de sector Gamma Technologies in het derde kwartaal gelijk (EUR 117 miljoen). De omzet van Belting Technology ontwikkelde zich positief door een stijgende vraag in vooral Amerika en Azië. De business unit ontwikkelde onder meer speciale procesbanden voor postsorteerbedrijven, waarbij drie gekleurde lagen de resterende levensduur van de band aangeven. Ook de omzet van Sailcloth Technology nam toe, met name als gevolg van een gunstiger productmix. Bij Coating & Composite Technology daalde de omzet, vooral op het gebied van persoonlijke beschermingsmaterialen. Zoals eerder vermeld is deze productgroep geconfronteerd met een vertraging in de uitlevering van kogelwerende vesten voor de Franse politie en aanloopvertragingen bij de inmiddels opgezette Amerikaanse vestiging. In december zullen echter de eerste leveringen aan de Franse politie plaatsvinden. De omzet van Filtration Technology bleef stabiel.

De omzet van de sector Gamma Comfort & Style steeg in het derde kwartaal fractioneel tot EUR 66 miljoen (2005: EUR 65 miljoen). De omzet van Exotic Fabrics steeg door een aantrekkende vraag naar het topmerk Vlisco en het jongerenmerk Woodin. De omzet van Sleep Care Fabrics daalde, met name als gevolg van gemiddeld lagere verkoopprijzen. In de Verenigde Staten versterkte de business unit haar marktpositie in zowel geweven als gebreide matrasstoffen.

Goede voortgang transformatieproces

Met het eerder in gang gezette transformatieproces gericht op groei en een verbetering van de kostenstructuur werd in het derde kwartaal goede voortgang geboekt.

Bij Belting Technology is voor de Europese markt een centraal assemblagecentrum in Tsjechië geopend. Het betreft de assemblage van zowel modulaire banden als PVC- en polyurethane transportbanden. Vanuit deze nieuwe vestiging hebben inmiddels de eerste leveringen plaatsgevonden. Verder zijn in Nederland, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten, waar de vier grootste productielocaties zijn gevestigd, goede vorderingen gemaakt met efficiencyverbeteringen.

Filtration Technology opende voor zowel de Mexicaanse als Noord-Amerikaanse markt een nieuw assemblagecentrum in Mexico. Bovendien is begonnen met de bouw van een nieuwe vestiging in Polen, dat een deel van de West-Europese assemblageactiviteiten zal gaan overnemen. De verplaatsing van verschillende weefactiviteiten van Duitsland naar Zweden is inmiddels afgerond.

Het herstructureringsproces bij Sleep Care Fabrics verloopt volgens plan. Vanuit Duitsland wordt steeds meer productie naar Tsjechië verplaatst en inmiddels zijn vanuit de nieuwe fabriek in Turkije de eerste geweven en gebreide matrasstoffen geleverd.

De business unit Exotic Fabrics maakt momenteel een overgang van een distributie- naar een klantgeoriënteerde organisatie, waarbij de merken Vlisco, GTP/Uniwax en Woodin elk met een eigen marktfocus en -benadering apart worden gepositioneerd.

Discontinued operations

Gamma Holding streeft er naar zowel de verkoop van Ames Europe als de autobekledingsactiviteiten van de business unit Car Fabrics voor het einde van het jaar te hebben afgerond.

Vooruitzichten

Binnen beide sectoren werpt het transformatieproces vruchten af.

Conform eerdere uitspraken verwacht Gamma Holding dat het bedrijfsresultaat (exclusief herstructureringskosten) over geheel 2006 met 5 tot 10% zal groeien ten opzichte van 2005, onvoorziene omstandigheden daargelaten.

Gamma Holding publiceert op vrijdag 23 februari 2007 de jaarcijfers over 2006.

Raad van Bestuur Gamma Holding N.V.
Helmond, 3 november 2006

Profiel
Gamma Holding ontwikkelt, produceert en verkoopt wereldwijd hoogwaardige, innovatieve producten met technisch textiel als basis. In 39 landen zijn circa 7.300 medewerkers actief. Het hoofdkantoor is gevestigd in Helmond. De aandelen zijn genoteerd aan Euronext Amsterdam.

Gamma Holding bestaat uit twee sectoren, Gamma Technologies en Gamma Comfort & Style, met activiteiten op het gebied van transport- en procesbanden, filters, gecoat doek en composieten, zeildoek, matrastijk en exotische stoffen. Met deze producten behoort het bedrijf in geselecteerde nichemarkten tot de wereldtop.