Stichting Wakker Dier

Wakker dier start hema-stalk-campagne tegen biggencastratie Persbericht - 03 november 2006

Stichting Wakker Dier start vandaag, de dag voor het 80 jarig bestaan van Hema, de Hema-stalk-campagne. Hema-vrachtwagens zullen 2 weken lang met een groot mobiel billboard door het hele land worden gevolgd. Op het billboard van 20 m2 spreekt Wakker Dier Hema aan op het gebruik van varkensvlees van onverdoofd gecastreerde biggen voor de Hema-rookworst. Xandra Asselbergs van Stichting Wakker Dier: `De Hema bestaat 4 november 80 jaar maar is met deze middeleeuwse castratiemethode niet met de tijd meegegaan.' Wakker Dier heeft van de Hema-rookworst haar speerpunt gemaakt in een recent gestarte meerjarencampagne tegen de onverdoofde castratie van biggen. De Hema verkoopt jaarlijks onder andere 10 miljoen rookworsten en is daarmee een grootverbruiker van varkensvlees.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Wakker Dier dat vleesproducenten massaal liegen tegen consumenten over het feit dat varkensvlees afkomstig is van onverdoofd gecastreerde biggen. Ook Hema antwoordde toen nog op vragen van consumenten dat ze geen vlees gebruikt van onverdoofd gecastreerde biggen. Hema erkende later tegenover Wakker Dier dat onjuiste informatie was verstrekt. Wakker Dier voert sinds dit jaar een meerjarencampagne tegen de onverdoofde castratie van jaarlijks 7 miljoen biggen in Nederland. Grote bedrijven als Hema, Unox, Albert Heijn en C1000 stellen hierover geen eisen aan hun leverancier en verwerken massaal vlees van onverdoofd gecastreerde biggen. De dag voor dierendag publiceerde Wakker Dier het herschreven Hemaworstenlied van Hans Dorrestijn. Hij herschreef het lied vanwege de castratie van een lofzang tot een protestlied en beloofde geen Hema-rookworst meer te eten totdat ze stoppen met de onverdoofde castratie.

Jaarlijks worden in Nederland circa zeven miljoen biggen onverdoofd gecastreerd. Onverdoofd castreren is zeer pijnlijk, zo concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie in 2004. Gecastreerde biggen staan trillend op hun pootjes, moeten soms van de stress overgeven en hebben nog dagen ernstige pijn. De castratie wordt uitgevoerd uit angst voor `berengeur' aan varkensvlees, die kan ontstaan bij niet gecastreerde mannelijke biggen. In Noorwegen zijn al sinds 2002 positieve ervaringen opgedaan met de verplichte verdoving bij castratie. In andere Europese landen worden andere alternatieven toegepast zoals een lager slachtgewicht (Spanje en Portugal), detectie van berengeur aan de slachtlijn (Denemarken jarenlang) of vindt men berengeur geen probleem (Engeland en Ierland). In Australië wordt berengeur succesvol voorkomen met een vaccinatie (`immuno-castratie'). In Nederland worden vrijwel alle mannelijke biggen (7 miljoen) onverdoofd gecastreerd. Een motie in de Tweede Kamer voor een verbod op de onverdoofde castratie van biggen werd in 2004 weggestemd door een kamermeerderheid van CDA, VVD, LPF, SGP, Christen Unie en D66.