Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 3 november 2006

Meer dan een half miljoen tracks digitaal uitgeleend

Nog een jaar gratis digitaal muziek te leen

De Centrale Discotheek Rotterdam (CDR) gaat door met het gratis digitaal uitlenen van muziek. Op 4 november 2005 startte de CDR met een landelijke proef van een jaar om digitaal muziek uit te lenen. En met succes: tijdens de proefperiode zijn al meer dan een half miljoen tracks digitaal geleend via www.muziekweb.nl. Een ongelooflijk aantal, en daarmee genoeg reden voor de CDR om de proef tot 1 januari 2008 te verlengen. 'Ons eerste doel was om te kijken of er überhaupt vraag naar was. Die vraag kunnen we nu met een volmondig "ja" beantwoorden. Het komende jaar willen we daarom gebruiken om het digitaal lenen van muziek nog makkelijker en leuker te maken', aldus Michiel Laan, directeur van de CDR.

Vanaf 3 november zijn ook weer nieuwe labels toegevoegd aan het aanbod. Hiermee komt het totaal aantal digitaal te lenen albums uit op 6.000. Nieuw zijn de labels Jazz 'n Pulz, met o.a. zangeres Fay Claassen, en het klassieke label van het jaar 2006 harmonia mundi france.

'Bij de allereerste testversie van DigiLeen had onze automatiseerder willekeurig 10 klassieke cd's gepakt. Daaronder bevond zich ook het door harmonia mundi uitgebrachte album met de Motetten van Bach, onder leiding van René Jacobs. De eerste track die ik digitaal heb geleend, kwam van dit album. Dat maakte een onuitwisbare indruk op me. Ik ben daarom blij dat we vanaf nu ook dit album digitaal kunnen uitlenen' licht Michiel Laan toe.

In het najaar van 1961 begon de CDR met het uitlenen van lp's met klassieke muziek. 44 jaar later geeft de CDR met het digitaal uitlenen op een innovatieve manier invulling aan haar traditionele 'uitleenfunctie'. De muziekwereld is immers volop in beweging. Steeds meer mensen maken gebruik van de mogelijkheden die internet biedt om muziek gemakkelijk binnen te halen. Gebeurde het aanbieden van deze muziek tot voor kort nog vrijwel uitsluitend illegaal, inmiddels kan bij steeds meer webwinkels muziek als download worden gekocht.

Daarbij is eigenlijk geen sprake van verkoop, maar van een eigentijdse vertaling van de traditionele verkoop naar het digitale domein. Hetzelfde geldt voor het digitaal uitlenen. De gebruiksmogelijkheden zijn een afspiegeling van de mogelijkheden die de CDR als een belangrijke kernfunctie ziet: mensen laten kennismaken met muziek. In 1961 deed de CDR dat door het publiek in staat te stellen gedurende één week een lp te lenen. Vanaf november 2005 kan de digitaal geleende muziek uitsluitend gedurende één week worden afgespeeld op de PC.

Klanten van de Centrale Discotheek Rotterdam kunnen daarnaast uiteraard nog steeds 'echte' cd's lenen. Een groot deel van de cd-collectie is ook te leen via de bibliotheken in heel Nederland. De keus is daarmee aan de lener: digitaal lenen als het kan en als de lener het wil. Is een album niet digitaal te leen of geeft de lener de voorkeur aan een cd, dan kan hij of zij terecht bij de CDR of bibliotheek.

Het digitaal uitlenen wordt mede mogelijk gemaakt door Buma/Stemra, de deelnemende muziekmaatschappijen en Bibliotheek.nl.