Gemeente Tilburg

Datum
3 november 2006

Tilburg investeert in kinderdagverblijven

Voor- en Vroegschoolse Educatie op peuterspeelzalen en scholen ook voortgezet

Het college heeft afgelopen dinsdag besloten ruim E 140.000,- beschikbaar te stellen voor de (taal)ontwikkeling van kinderen in kinderdagverblijven. Wethouder Hugo Backx van Onderwijs- en Jeugdbeleid: "Ook in kinderdagverblijven zitten kinderen die gebaat zijn met extra aandacht. Hoe eerder we investeren in het vermijden en bestrijden van achterstanden, hoe efficiënter en effectiever dat kan. Op zes kinderdagverblijven in Tilburg worden daarom de kinderleidsters bijgeschoold, zodat zij jonge kinderen extra kunnen stimuleren in hun taalontwikkeling. Hierdoor komen de kinderen beter beslagen ten ijs op de basisschool". Tilburg gaat een cofinanciering aan met drie aanbieders van kinderopvang in de stad. De gemeente zal in het eerste jaar de scholing betalen en de kinderopvangorganisaties de overige kosten. Na het eerste jaar zullen nieuwe afspraken voor de toekomst worden gemaakt.

Investeren in jongste Tilburgers

De gemeente Tilburg investeert al enkele jaren in de jongste Tilburgers, via Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). In het kader van VVE wordt extra aandacht aan peuters en kleuters gegeven, om te voorkomen dat onderwijs- en ontwikkelingsachterstanden ontstaan en om eventuele achterstanden al op jonge leeftijd weg te werken. Tot nu toe is met name geïnvesteerd in peuterspeelzalen en de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs. Leidsters en leerkrachten worden extra opgeleid, de kinderen worden meer begeleid en kunnen langer en vaker gebruik maken van de peuterspeelzaal. De ervaringen met VVE op zowel peuterspeelzalen als scholen zijn zeer positief. "Kinderen ontwikkelen zich beter op taalgebied, er wordt een duidelijke vooruitgang in de ontwikkeling van kinderen geconstateerd, eventuele problemen worden vroeger gesignaleerd en kinderen krijgen meer aandacht", aldus Backx.

In het lopende schooljaar worden de ingezette activiteiten op peuterspeelzalen en scholen voortgezet en wordt het aantal peuterspeelzalen waar VVE wordt uitgevoerd zelfs aanzienlijk uitgebreid. De gemeente reserveert daarvoor ruim drie miljoen euro. Daarnaast wordt dus een start gemaakt met VVE op zes kinderdagverblijven.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, telefoon 013 542 88 19.


---- --