Campina

02 11 2006

Eerste import verantwoorde soja voor Nederlandse veehouderij

De eerste lading mens- en natuurvriendelijk geteelde soja wordt morgen en overmorgen in de haven van Amsterdam gelost van zeeschip Ikaria. De soja wordt in Nederland verwerkt tot veevoer. Voor de teelt van deze Braziliaanse soja zijn geen tropische bossen en andere natuurgebieden verdwenen en zijn de rechten van de lokale bevolking gerespecteerd. De soja is gecertificeerd volgens de zogeheten Baselcriteria. De import van deze soja is het gevolg van afspraken eerder dit jaar tussen zuivelcoöperatie Campina, Stichting Natuur en Milieu, het Wereld Natuur Fonds en Solidaridad.

Belangrijke eerste stap
De betrokken maatschappelijke organisaties zien de import van deze eerste 10.000 ton verantwoord geteelde soja als een belangrijke eerste stap op weg naar verduurzaming van de totale Nederlandse soja-import. Soja is een eiwitrijke peulvrucht die vooral wordt verwerkt tot diervoeder. Er is nu een concreet en duurzaam alternatief voorhanden wat navolging verdient. Niet alleen binnen de zuivelsector waar Campina internationaal een belangrijke speler is, maar zeker ook in de vleessector waar veel meer soja wordt gebruikt als krachtvoer voor de productie van varkens- en kippenvlees.

Brede marktacceptatie cruciaal voor oplossing problematiek Verbreding van de markt voor duurzame soja is van cruciaal belang om de sociale en ecologische problemen te bestrijden die de sojateelt in delen van Zuid-Amerika veroorzaakt. Door de grote vraag naar soja worden waardevolle natuurgebieden zoals bossen en savannes opgeofferd voor landbouwgrond. Het grootschalige gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest vervuilt bodems en rivieren en bedreigd indianengemeenschappen in hun dagelijks bestaan. De sterk gemechaniseerde grootschalige sojateelt ontwricht de lokale economie waardoor plattelandsbewoners naar de sloppen in de grote steden trekken. In de teelt worden arbeidsrechten geschonden en zijn zelfs gevallen van moderne slavernij geconstateerd.

Nederlands bedrijfsleven kan aanjager zijn
Nederland is na China wereldwijd de grootste importeur van soja. Het Nederlandse bedrijfsleven kan daarom een belangrijke rol spelen bij het aanjagen van de vraag naar duurzame soja. Vorig jaar is mede op initiatief van het Wereld Natuur Fonds en Solidaridad een internationale ronde tafel over verantwoorde soja gestart. Veel grote internationale ondernemingen zitten daar aan tafel en hebben in september afgesproken de verduurzaming van de sector wereldwijd aan te pakken. Ook is afgesproken dat nu waar mogelijk al concrete stappen worden gezet. Campina geeft daaraan gehoor door de eerste verantwoorde soja te bestellen. Uiterlijk in 2011 wil Campina alle benodigde soja voor het voer van de koeien van haar leden-melkveehouders in Nederland, Duitsland en België betrekken uit verantwoorde bron, jaarlijks 150.000 ton. Deze eerste lading soja is op verzoek van Campina geïmporteerd door Cefetra voor de veevoederleveranciers Hendrix UTD (Nutreco), Agrifirm, Cehave Landbouwbelang, Boerenbond Deurne en De Heus Brokking.