Ingezonden persbericht


Persinformatie

Apeldoorn, 3 november 2006

TNO en NIRO bundelen krachten voor de toepassing van waskolommen bij de productie van zeer zuivere organische chemicaliën

Niro Process Technology B.V. uit Den Bosch en TNO gaan hun krachten bundelen . Ze doen dat op het gebied van de ontwikkeling en levering van waskolomtechnologie en zijn daarvoor een samenwerkings- en licentieovereenkomst aangegaan. De partners bieden hun klanten daarmee de garantie dat ze de beste waskolom krijgen voor hun toepassing. NIRO en TNO gaan daarbij gezamenlijk optreden bij de marketing van waskolommen en testwerk uitvoeren voor chemische bedrijven die interesse hebben in de nieuwe technologie. Daarmee komt er één aanspreekpunt voor het hele traject vanaf fundamenteel onderzoek tot en met succesvolle implementatie van waskolomtechnologie in de chemische industrie.

Veelbelovend
Waskolommen scheiden op eenvoudige en efficiënte manier de zuivere kristallen, die worden gevormd door middel van een smeltkristallisatieproces van de restsmelt waarin zich de verontreinigingen concentreren. Belangrijkste voordelen van het smeltkristallisatie-waskolom proces zijn dat er vaak al in één stap een zeer hoge productzuiverheid wordt behaald, dat het energieverbruik van significant lager is dan voor destillatie en dat er geen oplosmiddelen nodig zijn. Hiermee is dit "groene" proces één van de meest veelbelovende opties voor de zuivering van een groot aantal organische chemicaliën.

Nieuw voor de chemie
De voedingsmiddelenindustrie zet waskolommen al decennia met succes in voor onder andere het concentreren van vruchtensappen. Hoewel de potentie van de technologie voor de zuivering van organische chemicaliën al lang werd onderkend begint de echte doorbraak voor dit toepassingsgebied pas de laatste jaren vorm te krijgen. NIRO en TNO hebben verschillende typen waskolommen ontwikkeld en hebben in testen al voor tientallen organische chemicaliën laten zien dat het product van een waskolom typisch 100 tot 1000 maal minder verontreinigingen bevat dan de vloeistof waaruit de kristallen zijn gegroeid. NIRO heeft inmiddels de eerste commerciële installaties voor de zuivering van organische chemicaliën geleverd. Ook de TNO waskolom heeft zich onlangs in een industriële omgeving bewezen.

De TNO Hydraulische waskolom
Recent is een mobiele proef installatie gebouwd met een hydraulische waskolom die een diameter heeft van 55 centimeter. Deze kan eventueel zonder bewegende delen worden bedreven. TNO plaatste de turn-key installatie, die geschikt is voor een groot aantal toepassingen bij een chemisch bedrijf. Tijdens de opstart werd reeds binnen een paar uur een capaciteit van 2.5 ton per uur behaald bij een zeer hoge en stabiele productkwaliteit. Die was beter dan de methode die het chemische bedrijf tot dusverre toepaste. Uit de testgegevens valt af te leiden dat de ontwerpcapaciteit van 4.5 ton zuiver product per uur binnen bereik ligt. Dit is volgens TNO-woordvoerder Dirk Verdoes voldoende voor de productie van de meeste organische fijnchemicaliën. Voor de productie van bulkchemicaliën met een typische fabrieksgrootte van meer dan 100 kton per jaar is nog een opschaling met een factor 4 nodig, maar de succesvolle opstart met de proefinstallatie laat zien dat de opschalingsstrategie werkt. De proefinstallatie functioneert inmiddels al enkele maanden zonder problemen. Met het chemische bedrijf is een licentie afgesloten voor de toepassing van de TNO Hydraulische waskolomtechnologie voor een beperkt aantal organische chemicaliën.

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Voor verdere persinformatie of een interview kunt u contact opnemen met Cathelijne van den Bosch of Jelle Zuidema van LEWIS PR: Tel: 040 235 46 00
Fax: 040 235 46 01
E-mail: tno@lewispr.com

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
TNO Science & Industrie, Apeldoorn
Dirk Verdoes
Tel: 055 549 3053 of 0651 347 967
E-mail: Dirk.Verdoes@tno.nl

Niro Process Technology B.V., 's- Hertogenbosch
Reinhard Scholz of Ray Ruemekorf
Tel: 073 6390 390
E-mail: sales@niro-pt.nl

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com