Ingezonden persbericht


Persbericht

Arcus College investeert 500.000 euro in 'Aanval op de uitval' Drie initiatieven om voortijdig schoolverlaten te voorkomen

Heerlen, 1 november 2006

Onder de noemer 'aanval op de uitval' investeert Arcus College 500.000 euro om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk deelnemers het ROC zonder diploma verlaten. Het voorkomen van voortijdig schoolverlaten is een speerpunt in het strategisch meerjarenplan van het Arcus College, dat de investering volledig uit eigen middelen financiert. De regio Parkstad heeft een groot aantal lager opgeleiden, het Arcus College neemt haar verantwoordelijkheid voor deze kwetsbare groep met drie nieuwe initiatieven.

Concrete initiatieven
Arcus is dit schooljaar gestart met drie initiatieven die zich alledrie richten op een andere groep deelnemers. In totaal wordt voor de projecten zes fte vrijgemaakt. Hiervoor zijn geen subsidies of externe financiering beschikbaar, maar Arcus beschouwt jongeren voorzien van een startkwalificatie als haar primaire taak en investeert dit jaar uit eigen middelen 500.000 euro om voortijdige uitval aan te pakken.

Begripsbepaling: opleidingsniveaus
Het middelbaar beroepsonderwijs dat aan het Arcus College wordt gegeven is onderverdeeld in vier niveaus, oplopend van niveau 1 t/m 4. Deelnemers kunnen direct starten in het niveau dat bij hen past of doorgroeien vanuit een lager niveau. Een opleiding op niveau 1 richt zich vooral op basale competenties, terwijl deelnemers na een vierjarige opleiding op niveau 4 kunnen doorstromen naar het HBO. Mits ze daarvoor de juiste capaciteiten hebben uiteraard.


1. Betere doorstroom uit niveau 1
Het eerste project richt zich op deelnemers die starten aan een opleiding op niveau 2. Om de overgang vanuit niveau 1 of het vmbo beter te overbruggen gaat Arcus College de jongeren in het tweede jaar extra begeleiden. Gedurende het jaar wordt de begeleiding langzaam afgebouwd. Dit schooljaar draait een pilot bij één klas van de unit Administratie en Handel en twee klassen van Horeca & Toerisme.


2. 'Zorgequipe' voor extra begeleiding
Uitval vindt niet alleen op de laagste opleidingsniveaus plaats, daarom wordt het tweede initiatief Arcus-breed ingezet. Arcus heeft vijf units: Administratie en Handel, Gezondheidszorg, Dienstverlening en Welzijn, Horeca en Toerisme, Techniek en Educatie/Trajectbureau voor volwassenenonderwijs en begeleidingstrajecten. Concreet komt er per unit 1/2 fte beschikbaar, aangevuld met nog eens 1/2 fte van het Trajectbureau en ondersteuning van Bureau VSV. Zo wordt een 'zorgequipe' gevormd die samen met opleidingscoördinatoren, teamafgevaardigden en docenten alert is op uitval.


3. Taskforce Jeugdwerkeloosheid
Een derde project is dit jaar gestart op initiatief van de Taskforce Jeugdwerkeloosheid van de gemeente Heerlen. Deze heeft als doel tweehonderd jongeren zonder startkwalificatie toe te leiden naar een BBL-opleiding op niveau 1 of 2 en daarna door te laten stromen naar werk. Arcus verzorgt de opleidingstaak en neemt samen met verschillende andere partijen aan het project deel, zoals het CWI Heerlen en Kerkrade, de Sociale Dienst Parkstad en Bureau VSV Parkstad. Het project wordt gefinancierd door de Parkstad-gemeenten, die hiervoor een bedrag van 250.000 euro beschikbaar stellen. Dit bedrag komt bovenop de 500.000 euro die Arcus uit eigen middelen investeert.

**********************************