Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 3 november 2006

Glasbakken in Alkmaar komende week vervangen

Komende week worden vrijwel alle glasbakken in de Alkmaarse straten vervangen door nieuwe exemplaren. De gemeente voert met de komst van nieuwe glasbakken in de stad kleurscheiding van glas in. De nieuwe glasbakken hebben aparte openingen voor wit, groen én bruin verpakkingsglas. Vanaf volgende week worden deze drie glassoorten apart gehouden, zodat het nog betere grondstof is om er nieuw glas van te maken. Vrijdag wordt ergens in Alkmaar een gebruiker van de nieuwe glasbakken verrast en beloond met een luxe glasservies.

Het gaat bij de nieuwe glasbakken om exemplaren met inworpopeningen op heuphoogte, maar waarbij het glas ondergronds wordt bewaard. De nieuwe containers zijn daardoor minder nadrukkelijk in het straatbeeld aanwezig dan de bovengrondse exemplaren. In totaal worden circa 50 glasbakken vervangen, verspreid over de hele stad. Zeventien daarvan waren al ondergronds, maar hadden nog niet de mogelijkheid om verschillende kleuren glas apart te houden.

Op twaalf locaties worden de glasbakken voorlopig vervangen door bovengrondse exemplaren die de mogelijkheid hebben om glas op kleur apart te houden. Bijvoorbeeld bij winkelcentrum De Mare, waar de definitieve plek van een ondergrondse container afhangt van de herstructurering van dit winkelgebied. Later komen daar de ondergrondse glascontainers voor in de plaats.

Waarom is kleurscheiding belangrijk?
Het is niet alleen goed voor het milieu om verpakkingsglas, zoals potjes en flessen, te scheiden. Het is ook belangrijk voor de kleurkwaliteit het glas om op kleur te scheiden. Wit (doorzichtig) glas kan namelijk alleen gemaakt worden uit witte (c.q. kleurloze) glasscherven! Hoe goed de Nederlandse recyclers ook zijn, er is nog steeds geen techniek waarmee grote hoeveelheden scherven op een rendabele wijze op kleur gesorteerd kunnen worden. Een handvol gekleurde glasscherven in 1000 kilo witte glasscherven zorgt er al voor, dat er van de witte glasscherven geen wit glas kan worden gemaakt! Het is daarom belangrijk dat zo veel mogelijk glas al op kleur gescheiden wordt ingeleverd:
- wit (doorzichtig) bij wit glas

- groen bij groen glas

- bruin, blauw en alle andere bonte kleuren bij bruin glas

Ook in de vrachtwagen gescheiden kleuren
Het glas wordt straks van de glasbak naar een glasrecycler gebracht. Sommige mensen denken dat het door hen zorgvuldig op kleur gescheiden glas bij het legen van de bak weer door elkaar wordt gegooid. Dit is niet zo. De vrachtwagen die de glasbak leegt, heeft een laadbak met tussenschotten. Wordt de glasbak geleegd, dan komen alle kleuren in aparte compartimenten van de vrachtwagen terecht. Zo wordt op kleur gescheiden glas uit de glasbak ook keurig gescheiden bij de recyclingfabriek afgeleverd.

Kans op glasservies
Alle glasbakken in Alkmaar worden in één week vervangen. Dat gebeurt volgende week. Om de vervanging van de glasbakken feestelijk af te sluiten, geeft wethouder Binnendijk (leefbaarheid en milieu) vrijdag 10 november ergens in de stad een luxe 18-delig glasservies van Royal Leerdam weg aan iemand, die correct van de nieuwe glasbakken gebruik maakt. Het glasservies wordt beschikbaar gesteld door de Stichting Promotie Glasbak.