Gemeente Rotterdam


---


Nr 205.
3 november 2006

Rotterdamse China Desk spin in het web voor Chinees bedrijfsleven

Wethouder Roelf de Boer van Economie, Haven en Milieu heeft vandaag het startschot gegeven voor de oprichting van de Rotterdam-Chinadesk, die uiterlijk op 1 januari 2007 operationeel is. De Rotterdam-Chinadesk is een samenwerking tussen publieke en private partijen, maar heeft een onafhankelijke positie en een eigen identiteit. De desk speelt een cruciale rol in de stadsbrede China-strategie en krijgt twee belangrijke hoofdtaken. De eerste is vanuit een herkenbare plaats in Rotterdam informatie en service geven aan Chinezen in Rotterdam en China. Daarnaast moet de China-desk de coördinatie en afstemming gaan verzorgen van beleid- en strategie-ontwikkeling van Rotterdam in de handelsrelaties met China.

In de Rotterdam China-desk bundelt een groot aantal partijen zijn krachten om de acquisitie van Chinese bedrijven in Nederland te verstevigen. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Economic Development Board Rotterdam (EDBR) en de Chief Marketing Officer (CMO) zijn belangrijke spelers vanuit de gemeentelijke overheid. De betrokken marktpartijen zijn het Havenbedrijf Rotterdam, Kamer van Koophandel, Rotterdam Commercial Representative Office en andere zakelijke en commerciële dienstverleners. Meer partijen zullen zich de komende tijd aansluiten bij de Rotterdam China-desk.

Het opzetten van een Chinadesk was een van de adviezen van de International Advisory Board (IAB) Rotterdam, tijdens de conferentie in november 2005. De leden van de IAB, topbestuurders en wetenschappers uit de hele wereld, zijn dezer dagen wederom in Rotterdam voor hun jaarlijkse conferentie. De IAB fungeert als toetsorgaan voor het gemeentebestuur van Rotterdam voor internationale economische ontwikkelingen. Hoofdthema's van de agenda dit jaar zijn Energie, Onderscheidende vestigingsvoorwaarden (Unique selling points voor Rotterdam) en de ontwikkeling van science businesspark Schieveen.

noot voor de redactie/