NIVON

Anders
MADD 2006 op 3 en 4 november
door Hielke Ploeg

Vorig jaar is de eerste Make A Difference Day georganiseerd in Nederland. Ook dit jaar wordt deze dag georganiseerd op initiatief van Civiq. MADD, zoals deze dag wordt aangeduid, zet het vrijwilligerswerk in de spotlights. Het zijn twee dagen waar vrijwilligersorganisaties hun deuren open kunnen zetten en laten zien wat voor een werk zij verzetten. Niet alleen om mensen kennis te laten maken met hun organisatie, maar ook om mensen uit te nodigen om een dag(deel) zelf de handen uit de mouwen te steken.

Ook voor het Nivon is dit een gelegenheid om te laten zien wie we zijn en wat voor een werk er binnen de vereniging door vrijwilligers verzet wordt! Denk aan de wandelpaden, de natuurvriendenhuizen, de kampeerterreinen, de afdelingen met hun eigen ruimtes maar ook de verschillende landelijke werkgroepen en Jeugd & Jongeren. Deze groepen kunnen MADD gebruiken om zich aan de rest van de wereld te presenteren en mensen (en bedrijven) uit te nodigen een dag(deel) te helpen.

Dit jaar valt MADD samen met de Natuurwerkdag (vrijdag 3 en zaterdag 4 november) Dit kan voor verschillende groepen aanknopingspunten bieden. Denk aan onderhoudswerkzaamheden op de (kampeer)terreinen, maar misschien ook werkzaamheden rond de wandelpaden. Maar er zijn natuurlijk nog vele andere klussen te bedenken. Deze dagen bieden een leuke kans om mensen kennis te laten maken met het Nivon, maar het is vooral ook een goede gelegenheid om zelf een leuke dag te hebben en nieuwe mensen te leren kennen!

Op de site www.makeadifferenceday.nl staat uitgebreide informatie over het organiseren van de dag(en), waar je allemaal aan moet denken, welke klussen je aan zou kunnen bieden en hoe je deze aan kunt melden. Je vindt hier draaiboeken, voorbeeldbrieven voor promotie, en vanaf 1 juni kan je hier klussen aanbieden.

Aangeraden wordt om lokaal de krachten van de verschillende vrijwilligersorganisaties te bundelen in zogenaamde MADD-commites. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat kun je lezen op de website van MADD.