Ingezonden persbericht

Persbericht
Elektronische Muziek
A Different Kind of Blue #1 in Lantaren/Venster, 3 nov

Beste muziekliefhebber,

sinds september van dit jaar organiseert Lantaren/Venster iedere maand concerten voor de liefhebbers van avontuurlijke elektronische muziek, op de scheidslijnen van vele uiteenlopende muzieken. Tijdens het '06 Europa Festival: UK beleefde deze serie met groot succes zijn kick-off met het programma Touch 25, met Jacob Kirkegaard, Fennesz, Philip Jeck en BJNilsen. Een uitgelaten stemming kenmerkte de London Night, de eerste grote dubstepavond van Rotterdam, met protagonisten als Kode9&Spaceape (nu in VPRO s 3voor12 luisterpaal te horen), Digital Mystikz en Loefah.
Het vervolg van de serie elektronische muziek wordt gevormd door A Different Kind of Blue op vrijdag 3 november. Nog geen week later is Lantaren/Venster het toneel van REMF, het Rotterdam Electronic Music Festival. En de nieuwe lijn wordt in december doorgetrokken met het startconcert uit de ambitieuze serie Audio Culture, met de mythische Anthony Braxton.

Kortom, Lantaren/Venster is het komend seizoen the place to be voor de nieuwsgierige en avontuurlijke luisteraar.

Ik hoop u regelmatig te mogen verwelkomen.

Juha van 't Zelfde
vantzelfde@lantaren-venster.nl
programmeur elektronische muziek

---

A Different Kind of Blue #1:
Vladislav Delay + Raz Mesinai
Nieuwe geluiden, vertrouwde muziek
Jazz in L/V | vr 3 nov | 21:00 | ¬ 13 / ¬ 11

In deze nieuwe concertserie brengt Lantaren/Venster virtuoze instrumentalisten die jazz maken met behulp van software, midi en algoritmes. Een generatie musici die opgroeide met sampler, synth en drumcomputer maakt muziek met een zelfde vernieuwingsdrift en improvisatiezin als voor de jazztraditie kenmerkend is. Even verwant aan Miles Davis en Bill Evans als aan A Guy Called Gerald en Source Direct.
Op deze eerste avond:

Vladislav Delay
De experimentele drummer en elektronicus Vladislav Delay (1976) is een grote naam in de wereld van de elektronische muziek. Zijn muziek wordt internationaal geroemd om zijn fijnzinnigheid, ruimtelijkheid en bijzondere klank. Hij trad onder meer op in Tate Modern, Centre Pompidou en op het Sonar Festival.
De bescheiden Fin maakt elektronische muziek geïnspireerd door jazz en dub. Als invloeden noemt hij Tony Williams, Miles Davis en Charlie Haden. Vooral Kind of Blue is voor hem bepalend: Kind of Blue is the greatest ever stuff, something I d like to reach with what I m doing electronically, the mood and all that. That s my benchmark. Not too many notes, not too loud.

Raz Mesinai
Raz Mesinai (1973) groeide op tussen Jeruzalem en New York. Hij leerde zowel de ritmes van de bedoeïen als van de machine. Mesinai speelt een indrukwekkend aantal instrumenten: fluit, zarb, bodhrán, daf, piano, elektronica, draaitafel en sound design.
Mesinai maakt onderdeel uit van de New Yorkse improvisatie-scene waar ook John Zorn, Christian Marclay en Mark Feldman toe behoren. Onder de naam Badawi heeft hij dub en percussiemuziek uitgebracht. Onder zijn eigen naam maakte hij in opdracht van het Lincoln Center het stuk String Quartet (For 4 Turntables). En voor The Kitchen componeerde hij de opera Myth of Nations. Zijn werken worden uitgebracht op de befaamde label Asphodel, en op John Zorn s Tzadik.
Raz Mesinai trad onder meer op in het Lincoln Center en Institute of Contemporary Arts, en zal op 4 november tevens in het Joods Historisch Museum in Amsterdam spelen.

---

REMF: Rotterdam Electronic Music Festival
9 t/m 11 nov, diverse locaties
In L/V optredens van:

21:30 Machinefabriek
22:15 Pierre Bastien
23:00 Biosphere
Do 9 nov | 20:30 | ¬ 10 / ¬ 7

---

Juha van 't Zelfde
vantzelfde@lantaren-venster.nl
programmeur elektronische muziek