Digitale Gemeente Houten

Swoh in houten 1e prijs met de buren

zondag 5 november 2006 - Bron: Gemeente Houten

Op 3 november heeft SWOH (Stichting Welzijns Ontwikkeling Houten) met het Houtense project De Buren de 1e prijs gewonnen in een landelijke wedstrijd over het meest innovatieve participatieproject in Nederlandse wijken. De prijs , de LPB AWARD 2006, werd uitgereikt tijdens een congres van het LPB (Platform voor wijkgericht werken) in Enschede. De prijs is het resultaat van een stemming door de deelnemers aan het congres en van het oordeel van een vakjury. Van de ruim 20 inzendingen waren 5 projecten genomineerd. Nadat elk project zich had gepresenteerd, kwam Houten als eerste uit de bus.

De prijsvraag
Het LPB platform voor wijkgericht werken van alle gemeenten in Nederland heeft voor de tweede keer deze prijsvraag uitgeschreven. De insteek dit jaar was de WMO met als motto De WMO als participatiemotor. Uit de inzendingen werden vijf projecten genomineerd. Vandaag werden deze projecten gepresenteerd en werd er over gestemd. Het project De Buren kreeg de eerste prijs omdat het project laagdrempelig is, activerend en energiegevend werkt en innovatief is. Bovendien was het het enige project in een VINEXwijk.

Project De Buren
Het project De Buren is een moderne vorm van burenhulp. Centraal staat de inzet van kennis en ervaring van de wijkbewoners met als kloppend hart wijkcentrum De Vuurtoren. Het project brengt vraag en aanbod op sociaal gebied in de VINEXwijk Houten Zuidoost bij elkaar. Hulpmiddel zijn de zogenaamde Burenkrrr8 kaarten die huis-aan-huis worden verspreid. Deze vraag- en aanbodkaartjes worden persoonlijk opgehaald. Daarmee komt het uitwisselen van diensten voor elkaar op gang. In het project komen het opbouwwerk, de vrijwilligerscentrale en het sociaal cultureel werk samen. Resultaat is een bruisend geheel en een wijkcentrum waar de inwoners bepalen wat er gebeurt.

Partners
De SWOH voert dit project uit met steun en in samenwerking met de provincie Utrecht en de gemeente Houten. De gemeente Houten stelt financien beschikbaar voor de komende vier jaar. Ook is aan de provincie Utrecht subsidie gevraagd voor het voortzetten van het project De Buren.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).