Erasmus MC


03-11-2006: Snijders initiator van invoering technische mechanica in medisch denken
Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. ir. Chris Snijders

Rotterdam, 3 november 2006 Vanmiddag wordt prof. dr. ir. Chris Snijders benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn grote verdiensten in de ontwikkeling van hulpmiddelen voor gehandicapten, de medische technologie en de ergonomie. Snijders krijgt deze Koninklijke Onderscheiding uitgereikt door mevrouw Kriens, loco-burgemeester en wethouder Volksgezondheid van Rotterdam, tijdens zijn afscheid als hoogleraar Biomedische Natuurkunde en Technologie aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Snijders was in Nederland de initiator van de invoering van de technische mechanica in het medisch denken. Dit leidde tot diverse doorbraken op gebieden zoals de orthopedie, revalidatie en preventie. Zijn werk gaf steeds blijk van een complete ingenieursaanpak, gebaseerd op actief en origineel denken en gedreven door nieuwsgierigheid. Na een denkfout te hebben ontdekt in het ontwerp van de gangbare computermuis werd door Snijders een nieuwe muis ontworpen (het Paard genoemd), waarmee al een reeks mensen van hun klachten werden verlost en hun werk konden hervatten.

Snijders heeft zich zijn hele leven ingezet voor het welzijn van anderen, zowel beroepshalve als privé. Hij wordt internationaal gezien als een toponderzoeker in de biomechanica van het spier-skeletstelsel, in het bijzonder lage rug- en bekkenklachten. Talrijke van zijn vindingen en ontwerpen hebben geleid tot praktische toepassingen. Hij heeft als enthousiast spreker en inspirerend docent op vele wijzen bekendheid gegeven aan nieuwe technieken in de gezondheidszorg. Op zijn naam staan 160 internationale en 80 nationale publicaties en een tiental octrooien. Hij was en is redactielid van diverse (inter)nationale wetenschappelijke bladen, waaronder Clinical Biomechanics en Nederlands Tijdschrift voor Traumatologie.
---

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra. (UMCs) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMCs. Andere UMCs die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMCs.